WTA Peking: Osmifinále bylo pohřebištěm favoritek

- Petr Šístek

Třetí kolo posledního turnaje kategorie WTA Premier v této sezoně znamenalo konečnou pro dvě nejvýše nasazené hráčky. K vidění byly i další překvapení.

Kvitová vyprovodila obhájkyni titulu

Petra Kvitová v Asii pokračuje ve vynikajících výkonech a poté, co minulý týden triumfovala ve Wu-chanu, nedala v osmifinále turnaje v Pekingu šanci ani druhé nasazené Garbiñe Muguruzaové. Svou vítěznou sérii tak natáhla již na osm zápasů a má stále šanci zabojovat o start na Turnaji mistryň v Singapuru.

Keysová si poradila s Kuzněcovovou

Ruská tenistka nedokázala navázat na úspěšné tažení z Wu-chanu, kde dokráčela až do semifinále. S Keysovou v úvodní sadě nevyužila nadějný stav 5:3. V tiebreaku již na soupeřku nestačila, a přestože v úvodu druhého setu dokázala odpovědět na brzký brejk, nakonec utkání prohrála poměrně hladkým výsledkem 6:7(2) a 2:6. Talentovaná Američanka se ve čtvrtfinále utká s Petrou Kvitovou.

Kerberové se v Asii nedaří

Úřadující světová jednička minulý týden ve stejné fázi turnaje ve Wu-chanu nestačila na Petru Kvitovou a poprvé od červencového podniku v Torontu chyběla ve finále. V Pekingu si tak jistě chtěla spravit chuť a v úvodních dvou zápasech přemohla Češky Siniakovou a Strýcovou, avšak nyní jí vystavila stopku šestnáctá nasazená Elina Svitolinová, která tak i nadále prochází turnajem bez ztráty setu.

Halepová utržila kanára s domácí Čangovou

O velké překvapení se postarala Šuaj Čangová, 36. hráčka žebříčku WTA, když jasným výsledkem přehrála čtvrtou nasazenou Simonu Halepovou. Číňanka v úvodním setu svou soupeřku za 19 minut doslova smetla z kurtu a dovolila jí uhrát pouhých devět míčů. Rumunka se ve druhém dějství krátkodobě vzepjala a dostala se do vedení 3:1, avšak to bylo z její strany vše a utkání nakonec prohrála 0:6 a 3:6. Čangová se stala první domácí čtvrtfinalistkou pekingského turnaje od roku 2013.

Radwaňská s Wozniackou nezaváhala

Agnieszka Radwaňská do utkání nevstoupila vůbec dobře, když si hned na úvod prohrála servis. Od stavu 0:2 ale již měla na dvorci jasnou převahu a jedinou menší komplikací pro ni bylo, když se Wozniacké za stavu 3:6 a 0:4 podařilo získat její servis. Polka ale utkání již bezpečně dovedla do vítězného konce a zůstává aktuálně nejvýše nasazenou hráčkou na turnaji.

Plíšková druhý rozhodující tiebreak na turnaji nezvládla

Finalistka letošního US Open byla od začátku turnaje nucena svádět přetěžké bitvy. Již na úvod sehrála třísetový zápas s Lucií Šafářovou a v dalším kole o svém postupu v souboji s Kasatkinovou rozhodla až v tiebreaku třetího setu. V osmifinále proti Johanně Kontaové, s níž měla výrazně pozitivní bilanci 5:0, hladce prohrála úvodní set, avšak poté utkání opět dokázala dovést do zkrácené hry třetí sady, v níž už ale tentokrát Češka neuspěla a po prohře 1:6, 6:3 a 6:7(2) se s turnajem loučí.

Gavrilovová přehrála i Garciaovou

Australanka Darja Gavrilovová, 49. hráčka světového žebříčku, od srpnového turnaje v Cincinnati čekala na vyhraný zápas na okruhu WTA. Toho se dočkala nyní v Pekingu, když v úvodním kole přemohla McHaleovou, a poté dvanácté nasazené Timee Bacsinszké dokonce nadělila kanára. V osmifinále pak poměřila síly s Caroline Garciaovou a utkání měla po celou dobu ve svých rukou, když sice v každém setu jedenkrát přišla o své podání, ale nakonec pohodlně zvítězila 6:4 a 6:3.