Hořký návrat. Nasazená jednička Plíšková v New Yorku podlehla Kuděrmetovové

- Filip Lefenda

Karolína Plíšková nezvládla na podniku v New Yorku roli nasazené jedničky a ztroskotala hned na první soupeřce. Rusce Veronice Kuděrmetovové podlehla světová trojka po setech 5:7 a 4:6.

Do zápasu druhého kola přitom Plíšková, která měla v úvodním kole volný los, nevstoupila vůbec špatně. Ve čtvrtém gemu se osmadvacetiletá Češka postarala o první brejk, který vzápětí potvrdila na servisu čistou hrou a vedla rychle už 4:1.

Kuděrmetovová ale zvládla skóre třemi gemy v řadě srovnat. Za stavu 4:4 pak odvracela Plíšková skóre 0:40 a celkem čtyři brejkboly. O dvě hry později už favoritka tolik štěstí neměla a ztratila servis podruhé. O pět let mladší Ruska tak brala po obratu úvodní sadu poměrem 7:5.

Byť bylo druhé dějství dlouhou dobu bez brejku, Plíšková se na podání trápila i nadále. Až na jedinou výjimku musela turnajová vítězka z roku 2016 odvracet v každém gemu jeden či více brejkbolů, zatímco Kuděrmetovová působila na servisu sebejistě a šance rodačce z Loun nenabízela.

Klíčový moment přišel v deváté hře. Brejkbol za stavu 30:40 ještě Plíšková přežila, Ruska ale udeřila kvalitním returnem skrze shodu, a tak mohla servírovat na ukončení zápasu. Češka ještě měla šanci na reakci, když jí protivnice nabídla v rámci druhé sady první brejkbol, Kuděrmetovová ho ale zlikvidovala a urvala poslední gem znovu přes shodu.

Svůj první duel po téměř půlroční koronavirové přestávce tak Plíšková na podniku Western & Southern Open, jenž byl z bezpečnostních důvodů letos přesunut z Cincinnati do New Yorku, nezvládla. Generálku na nadcházející US Open nezvládly ani Markéta Vondroušová s Kateřinou Siniakovou, které vypadly již v úvodním kole. Dařilo se naopak Marii Bouzkové, která si výhrou nad Ruskou Kalinskou zajistila pondělní souboj s Petrou Kvitovou.