Wawrinka po dalším obratu: O Plíškové, Vallverdem a fyzické kondici

- Radek Štohl, Jakub Slunečko

Znovu to neměl vůbec snadné. Nejvýše nasazený hráč na challengeru na Štvanici Stan Wawrinka v osmifinále zvládl druhý třísetový zápas na turnaji, po kterém se rozpovídal nejen o Dani Vallverdem.

Švýcar měl problémy hned v úvodním kole s Romanem Safiullinem. Proti třiadvacetiletému ruskému tenistovi však nakonec po téměř dvou hodinách vyhrál 6:1, 4:6, 6:1.

O dva dny později se představil v posledním osmifinále dvouhry. S Němcem Oscarem Ottem ze třetí stovky žebříčku prohrál úvodní sadu 3:6, až na konci druhého dějství se dočkal prvního brejku v zápase. Třetí sada už byla jednoznačnou záležitostí.

 „Za výhru jsem pochopitelně rád. Od začátku to bylo těžké utkání. Je důležité, že jsem zůstal klidný, že jsem nadále bojoval," prohlásil exkluzivně pro Tenisový svět Stan Wawrinka, který zvítězil 3:6, 7:5, 6:1.

Pětatřicetiletý tenista od konce února odehrál teprve druhý duel v singlu. „Potřebuji hrát zápasy. Na začátku mi tato zkušenost chyběla. Našel jsem však cestu, abych ho ve druhém setu konečně brejkl," těšilo zkušeného Švýcara.

„Přesně takové situace mi na tenise chyběly. Ať už se jedná o onen tlak, diváky nebo atmosféru," vylíčil trojnásobný grandslamový vítěz dvouhry, který prozatím po necelých čtyřech odehraných hodinách nestrádá.

„Fyzicky je to pro mě dobré. Soutěžní zápasy mi scházely půl roku. Cítil jsem se lépe než během prvního zápasu, což je pozitivní," radoval se Wawrinka.

Aktuálně sedmnáctý hráč žebříčku dvouhry má v současné době s českým tenisem minimálně jednu věc společnou – stejně jako Karolínu Plíškovou ho trénuje Daniel Vallverdú.

„Funguje to dobře. S Danim jsem velmi spokojený, naše spolupráce začala v loňské sezóně. Pochopitelně jsme v kontaktu. Neustále mluvíme o tenise a celé hře," vyjádřil se olympijský vítěz ze čtyřhry z roku 2008.

Rovněž promluvil o bývalé ženské světové jedničce. „Společně se jim daří. Nedávno odjeli do Ameriky, zatímco já jsem tady," usmíval se Wawrinka.