Novinky z New Yorku: bizarní přirovnání ředitelky i diskuse o fotce hvězdy

- Marek Bartošík

Elitní tenisté a tenistky se sjíždějí do New Yorku, aby se v Národním tenisovém centru Billie Jean Kingové zúčastnili ze Cincinnati přesunutého prestižního turnaje a posléze grandslamového US Open. A situace rozhodně není dokonalá. Organizátoři sice zavedli uvnitř uzavřené bubliny přísná pravidla, někteří přítomní je však doslovně nedodržují. Diskusi vyvolala i turnajová ředitelka Stacey Allasterová, která nepříliš šťastně přirovnala fungování bubliny k atomovému projektu Manhattan.

V pravidlech pro dva nadcházející tenisové turnaje v areálu US Open se jasně píše, že všichni musí povinně nosit roušku (obličejovou masku), pokud nejsou na hotelovém pokoji, netrénují, nehrají zápas, nejedí nebo nepijí.

Na sociálních sítích však nalezneme důkazy o tom, jaká je praxe ve Flushing Meadows. Trojnásobná vítězka US Open Kim Clijstersová se například nechala vyfotit se svým týmem a bez roušek, což není v přesném souladu s uvedenou zásadou.

Diskutující se neshodnou, zdali je počínání zkušené Belgičanky v pořádku, když přece není v kontaktu s nikým cizím, nebo zdali přece jenom porušuje nařízení.

Zatímco počínání Clijstersové se dá označit nejvýše za diskutabilní, jeden výrok nové turnajové ředitelky Stacey Allasterové je vyloženě nešťastný. Sedmapadesátiletá Američanka totiž v souvislosti s omezením pohybu hráčů a výhradním právem na hotel Long Island Marriott pro potřeby turnaje přirovnala situaci k projektu Manhattan.

Ve snaze o pozitivní přístup tak zmíněným pojmenováním poněkud bizarně odkázala na tajný projekt Spojených států z druhé světové války, jehož cílem byl vývoj atomové bomby.

„Long Island Marriott je stoprocentně náš. Proměnili jsme ho tak, aby nabízel velké množství aktivit. Nazýváme ho projektem Manhattan. Nemůžete jít na Manhattan, ale my ho k vám přesto dostaneme,“ uvedla Allasterová.

Nepřekvapí, že se výrok dočkal kritiky. Nelibě ho nesl například chorvatský dlouhán Ivo Karlovič, kterému k reakci na Twitteru postačila tři písmena.

Jisté je, že nadcházející tenisové akce v New Yorku podobné příspěvky, jako je ten Allasterové, rozhodně nepotřebují. Nejistoty a nervozity je už tak dost, ne náhodou se z US Open odhlásilo šest z deseti hráček Top 10 i obhájce trofeje Rafael Nadal.