Šance na rekord či úspěch Češek se zvyšují. Kdo z elitních hráček vynechá US Open?

- Jan Vojkůvka

Omluvenky se kupí a startovní pole hráček před US Open dozajista není stále kompletní. Po odhlášení světové dvojky Simony Halepové se počet omluvených členek elitní desítky žebříčku zvýšil na šest. To výrazně zvyšuje šance například pro rekordní zápis Sereny Williamsové či na úspěšné tažení českých tenistek.

Ashleigh Bartyová, Simona Halepová, Elina Svitolinová, Bianca Andreescuová, Kiki Bertensová a Belinda Bencicová. Seznam hvězd, které budou na US Open scházet, je skutečně výrazný.

Pokud by se už nic nezměnilo a žádná další omluvenka pořadatelům na stole nepřistála, osmička nasazených by vypadala následovně – 1. Karolína Plíšková, 2. Sofia Keninová (USA), 3. Serena Williamsová (USA), 4. Naomi Ósakaová (JPN), 5. Aryna Sabalenková (BLR), 6. Petra Kvitová, 7. Madison Keysová (USA), 8. Petra Martičová (CRO).

Z pohledu českých tenistek se jedná o velmi zajímavou výchozí pozici. S ohledem na to, že by jedničkou byla Plíšková a pětkou Kvitová, tak se výrazně zvyšuje šance, že české hráčky by mohly doputovat pavoukem singlu hodně vysoko. Ne-li na samotný vrchol. A to by ještě nasazenou dvanáctkou byla Markéta Vondroušová a mezi nasazené by se vešla také Karolína Muchová.

Kvitová, jež je dvojnásobnou grandslamovou šampionkou a loni byla ve finále Australian Open, bude patřit rozhodně mezi favoritky. Stejně jako Plíšková, která zatím na svůj premiérový grandslam čeká a New York je jednou z jejích oblíbených destinací. V roce 2016 zde dokráčela do finále a dvakrát zde byla ve čtvrtfinále.

Obě české favoritky ovšem před restartem sezony sužovaly zdravotní obtíže a turnaj v New Yorku bude nevyzpytatelný i s ohledem na přísná bezpečnostní opatření. Kvůli počtu odhlášených tenistek je však šance na úspěch vysoká. To si ovšem uvědomují i další tenistky, které cítí příležitost na životní úspěch či rozšíření své sbírky grandslamových trofejí.

Rostou i šance na rekord
Těžit z absence mnoha favoritek by mohla také další hvězda ve startovním poli. Velezkušená Serena Williamsová je vítězkou 23 grandslamových titulů, v Open éře se jedná o rekordní zápis. V celkové bilanci jí ovšem schází jedna trofej k dorovnání rekordu legendární Australanky Margaret Courtové.

To by se jí mohlo povést právě na US Open, kde bude hned šest jejích konkurentek z elitní desítky scházet.

Jenže ani Serena se nenachází v ideální formě. První turnaj po restartu sezony na domácí půdě v Lexingtonu dopadl velmi špatně. Porazila sice dvě soupeřky, včetně své sestry Venus, ale poté padla se svou krajankou Shelby Rogersovou, aktuálně 95. hráčkou světa (při své výhře v Lexingtonu byla až ve druhé stovce).

Na každý pád, letošní ročník US Open bude v mnohém odlišný. Pro tři výše zmíněné hráčky se šance na úspěšné tažení za titulem výrazně zvýšilo. Budou potřebovat dobré zdraví, kondici, ale i nesmírnou psychickou odolnost, aby zvládly několikatýdenní pobyt v "bublině". Ale v poli také stojí řada čekatelek a vyzyvatelek, včetně šampionky z roku 2018 Naomi Ósakaové. Cesta na vrchol bude tedy i tak nesmírně obtížná.