Poslední ročník v Londýně bez diváků? ATP stále doufá ve změnu

- Jan Vojkůvka

Vyvrcholení sezony na mužském okruhu bude i letos, jako už tradičně, patřit Turnaji mistrů. Pod vlivem současných bezpečnostních opatření se však poslední ročník v Londýně bude konat s nejvyšší pravděpodobností bez publika. Nebo snad ne?

Londýn, který pořádá Turnaj mistrů od roku 2009, má každoročně velmi dobrou návštěvnost finále ATP. A to i díky hale, která nabízí kapacitu pro 20 tisíc fanoušků. Od příští sezony se ovšem má hrát v italském Turíně, a proto měl být poslední ročník jakousi oslavou londýnské O2 Areny.

Místo toho budou ovšem tribuny této haly nejspíš zcela prázdné...

„V součinnosti s aktuálními nařízeními britské vlády kvůli probíhající pandemii koronaviru, ATP plánuje pořádat turnaj 2020 Nitto ATP Finals za zavřenými dveřmi,“ stojí v prohlášení asociace. To znamená bez diváků.

Ač je úspěchem, že se vůbec bude finále sezony pořádat (ženský Turnaj mistryň byl bez náhrady zrušen), jedná se o velmi nepopulární rozhodnutí. A to i s ohledem na to, že mnozí již mají zakoupené vstupenky.

I na to ovšem pořadatelé myslí a bez zbytečných průtahů budou vracet divákům vstupné v plné výši.

Přesto mužská asociace stále doufá, že se situace okolo pandemie koronaviru změní a britská vláda změní svá nařízení. Turnaj mistrů se má hrát od 15. listopadu a času je tak stále dost.

„Stále chováme naději, že v průběhu následujících měsíců bude umožněno, aby fanoušci za přísných bezpečnostních opatření byli vpuštěni na tribuny. Pokud se tak stane před Turnajem mistrů, budou vstupenky opět uvolněny do prodeje. V takovém případě budou další podrobnosti oznámeny včas,“ dodali zástupci ATP.

Po hlavní vlně pandemie, která Velkou Británii zasáhla v březnu až květnu tohoto roku, se začal počet nemocných snižovat. Během posledního týdne ovšem opět mírně narůstá a v posledních pěti dnech opět přesáhl hranici 1000 nemocných denně. Celkem se v této zemi nakazilo 317 tisíc lidí, přes 41 tisíc obyvatel kvůli této nemoci zemřelo.