Wawrinka v Praze. Otvírá se cesta k ATP turnaji?

- Jakub Slunečko

Takové jméno tu dlouho nebylo. Kdo by si ještě před rokem pomyslel, že v Praze bude hrát v rámci tamních challengerů Stan Wawrinka, jeden z nejlepších tenistů na planetě? Koronavirová pandemie přinesla českému tenisu i několik plusů. Nutno dodat, že bylo třeba jít těmto příležitostem naproti. A to Češi zvládli. A možná díky tomu dostanou v budoucnu do naší země i ještě větší tenisové turnaje.

V Praze jsou o víkendu dvě top tenisové hvězdy – na WTA turnaji Prague Open ve Stromovce hraje Simona Halepová, challengeru na Štvanici se zase účastní Stan Wawrinka. Důkaz, že světoví tenisté si všímají akcí pořádaných v Česku během těžké tenisové doby a že naši zemi pokládají za ostrov bezpečí.

„Poté, co Wawrinka zrušil americkou část sezony, se rozhodoval, jakého challengeru se zúčastní. Všiml si, co tu byl během pandemie Český tenisový svaz v čele s panem Kaderkou schopen zorganizovat a jak bezpečně vše proběhlo. Proto zvolil právě účast zde,“ připomněl promotér štvanického challengeru Michal Hrdlička předešlé úspěšné tenisové akce v Česku.

Hrdlička využil svých kontaktů a spolu se svazem zařídili vše potřebné pro přílet slavného tenisty a veškerý komfort, který potřebuje.

„Jsem z toho nadšený. Stan je neuvěřitelný sympaťák a má nekonečnou pokoru, i když je světová hvězda. Asi i proto je tak úspěšný,“ pochvaloval si po páteční tiskové konferenci prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka.

Wawrinka, vítěz Australian Open 2014, Roland Garros 2015 a US Open 2016, letos vynechá grandslam v New Yorku. Místo toho se soustředí na antuku a právě na pražských challengerech by měl vyladit formu. Momentálně sedmnáctý hráč světového žebříčku je jasnou jedničkou turnajů a ambice jsou jasné. „Chci v Praze probudit svůj tenis. Cíl pro oba turnaje je jasný – zvítězit,“ nechal se slyšet Švýcar.

I když účast hvězdného Wawrinky na pražských challengerech je letos do velké míry ovlivněna okolnostmi kolem pandemie koronaviru, i v budoucnu bychom se mohli na našem území dočkat velkých jmen z mužského okruhu – pokud by se do Česka podařilo dostat plnohodnotný ATP turnaj.

O jeho možné organizaci uvažoval i ředitel tenisové Sparty David Trunda, jehož tým právě zajišťuje WTA turnaj ve Stromovce a před tím organizoval další tenisové akce.

„ATP si všimlo, co se tady v Česku povedlo uspořádat za úspěšné akce. I proto čtyři z osmi challengerů v rámci restartu ATP dalo do Česka,“ připomněl Hrdlička. „Cítí, že je v Česku potenciál. Teď už je to otázka financí a partnerů, kteří se ale i v této těžké době o tenis zajímají,“ naznačil Hrdlička, že ATP turnaj zde není nereálný.

„Teď lze ale v této době těžko cokoliv předpovídat,“ doplnil Kaderka. „Velké akce můžete dělat, když je máte s kým dělat a pro koho. Organizátory i zájem hráčů a fanoušků máme, zbytek je o penězích.“