Wawrinka chce z Prahy dva tituly. Organizace se zdá být špičková, libuje si

- Filip Lefenda

Hlavní hvězdou nadcházejících dvou pražských challengerů, které jsou součástí restartu mužského okruhu po koronavirové pauze, bude bezesporu Stan Wawrinka. Majitel tří grandslamových titulů se rozhodl vynechat US Open a chce se více soustředit na antuku. „Chci v Praze probudit svůj tenis. Cíl pro oba turnaje je jasný – zvítězit," netajil se ambicemi na páteční tiskové konferenci někdejší třetí hráč světa, jenž se antukových challengerů zúčastní po dlouhých deseti letech.

„Praha je velice krásné město. Jsem rád, že tady mohu v této těžké době být. Díky za uspořádání této akce,“ vysekl hned na úvod poklonu organizátorům Wawrinka. Turnaje v metropoli si vybral i díky dobré práce Českého tenisového svazu.

„Registruji, že se zde v České republice uskutečnilo už dost mužských i ženských turnajů. Já zde byl ale naposledy při Davis Cupu,“ zavzpomínal zkušený pětatřicetiletý Švýcar a dodal: „Těším se, že zde strávím dva týdny a možná něco navštívím. Praha je skvělé město a organizace se zdá být špičková.“

Bývalá světová trojka je jedním z tenistů, kteří se v období koronavirové pandemie rozhodli nestartovat na blížícím se US Open. „Chci se více soustředit na antuku a připravit se na ni,“ vyhlíží spíše přeložený Roland Garros.

Ambice má velké i pro Prahu. „Dost jsem trénoval, ale pořád nejsem tam, kde bych chtěl být. I proto jsem v Praze, abych tady probudil svůj tenis. Cíl pro oba turnaje je jasný – zvítězit,“ netají se v současnosti sedmnáctý hráč žebříčku ATP. Antukového challengeru se přitom zúčastnil naposledy před dlouhými deseti lety.

Jeho účast v Praze vyvolala pozitivní ohlasy i v řadách jeho rodinných příslušníků. „Můj pradědeček pochází ze Slezska. Když jsem včera poslal svému otci fotku z Prahy, měl ze mě radost,“ prozradil s úsměvem trojnásobný grandslamový vítěz.

A radost měl i Ivo Kaderka, prezident Českého tenisového svazu. „Wawrinka je neuvěřitelný sympaťák. Jsem z něj mile překvapený. Je to asi proto, že opravdové hvězdy jsou hvězdy mimo jiné i z důvodu, že zůstaly nohama na zemi. Lépe se vyrovnají s tlakem a mají hlubokou pokoru," vysekl Švýcarovi poklonu.

„Jsem se svou kariérou velmi spokojen. Nikdy by mě nenapadlo, že mohu dojít tak daleko. Obzvlášť v posledních deseti až patnácti letech s velkou čtyřkou, o to jsou ty tituly cennější,“ nešetřil upřímností majitel šestnácti singlových trofejí z profesionálního okruhu. „Třetí místo v žebříčku je mnohem výše, než jsem si kdy dokázal představit. Za grandslamy bych pozici světové jedničky ale určitě nevyměnil,“ má jasno.

Období bez turnajů si Wawrinka dokázal užít. „Během pandemie jsem mohl být s rodinou a trávit více času se svou dcerou. To bylo na tom to nejhezčí,“ pravil před zástupci tisku v hotelu Four Seasons. „Jsem ale čím dále starší a znovu začínat v takovém věku je těžké. Jsem každopádně šťastný, že stále mohu hrát, navíc zrovna zde v Praze,“ cení si šance.

Na tiskové konferenci švýcarská hvězda zavzpomínala také na daviscupová vystoupení proti českému týmu. „Když jsme tady v roce 2007 prohráli Davis Cup, tak to pro mě a Rogera byla velká rána. A ta slavná čtyřhra? To bylo šílené. Bylo tak pozdě, že jsme museli chodit na záchody ven z arény,“ narážel se smíchem na maratonský debl, který se pro změnu v Basileji uskutečnil v roce 2013. Tomáš Berdych s Lukášem Rosolem tehdy porazili Wawrinku s Chiudinellim až 24:22 v rozhodujícím pátém setu.

Hlavní soutěže dvou pražských challengerů odstartují ve dnech 17. a 24. srpna.