Dominic Thiem bude chybět na Masters v Šanghaji. Doplatil na náročný turnajový program?

- Petr Šístek

Nejmladší příslušník elitní světové desítky na asijském turné nezažívá příjemné období a poté, co se s turnajem kategorie ATP 500 v Tokiu byl jakožto čtvrtý nasazený nucen rozloučit již v prvním kole, se odhlásil i z prestižního podniku Masters v Šanghaji, které se koná příští týden. Důvodem má být virus chřipky.

Nemoc může během sezony potkat každého z hráčů, ostatně s virózou se na asijském turné byl nucen potýkat i Radek Štěpánek, který se musel v Čcheng-tu odhlásit z turnaje čtyřhry, v němž měl nastoupit právě po boku Dominica Thiema. Tenisoví fanoušci po celém světě ale vyjadřují rozpaky na turnajovým plánem mladého rakouského hráče, který podle nich až příliš plýtvá silami na turnajích nižší kategorie.

Thiem na začátku letošní sezony zaujal výjimečným počinem, kdy dokázal vyhrát turnaj ATP na třech různých površích (v Acapulcu na betonu, v Nice na antuce a ve Stuttgartu na trávě). Poté oznámil, že se nezúčastní olympijských her, místo kterých raději upřednostní turnaj kategorie ATP 250 v mexickém Los Cabos. Toho se nakonec pro nemoc neúčastnil a zdravotní potíže jej donutily skrečovat i utkání na následných podnicích v Montréalu a na US Open.

V tu chvíli bylo všeobecně očekáváno, že se Thiem pokusí co nejlépe připravit na asijskou šňůru turnajů. Rodák z Wiener Neustadtu ale odehrál předem naplánovaný turnaj v Métách, kde došel do finále, a poté všechny fanoušky překvapil přijetím divoké karty na další turnaj kategorie ATP 250 v Čcheng-tu. Do Číny odcestoval bez jakéhokoliv odpočinku a i to se možná projevilo na jeho výkonech, neboť překvapivě skončil již ve čtvrtfinále s Albertem Ramosem. Na následném podniku v Tokiu v úvodním zápase nenašel recept na hru ve skvělé formě hrajícího Alexandera Zvereva a tím pro něj letošní účinkování v Asii končí, neboť v Šanghaji jej nepustí do hry zdraví.

Pro Thiema to může znamenat komplikaci v boji o premiérový start na Turnaji mistrů, neboť v aktuálním žebříčku bodů získaných v této sezoně mu patří osmá, poslední postupová pozice.