Náhrada za kvalifikaci US Open, představil Trunda nový pražský turnaj WTA

- Jan Vojkůvka

Probíhající Prague Open je důkazem, že i přes přísná bezpečnostní opatření dokáží pořadatelé v Praze zajistit co možná nejlepší podmínky pro startující tenistky. I to je jeden z důvodů, proč se WTA rozhodla, že na přelomu srpna a září do areálu pražské Sparty umístí další turnaj, který bude náhradou za kvalifikaci US Open.

„Oficiálně se tu bude konat náhrada kvalifikace na US Open,“ uvedl ředitel TK Sparty Praha David Trunda. Turnaj bude veden v kategorii WTA 125k Series.

„V našem případě je to označení způsobu organizace turnaje,“ vysvětlil Trunda. Tím ovšem podobnost s touto kategorií turnajů končí. Především dotace je více než desetinásobně vyšší. „Prize money bude 1,5 milionů dolarů, což je historicky nejvyšší prize money, které po dohodě s US Open a WTA budou přiděleny tomuto turnaji,“ podotkl s tím, že finanční krytí leží na bedrech USTA.

Praha se do honby za pořádáním náhradního turnaje pustila s vervou. Dlouho přitom nebylo jasné, jestli se turnaj tohoto formátu bude moci pořádat. „Podmínkou bylo, aby se konalo US Open. Jednání probíhalo dva měsíce a zájem o pořádání turnaje byl obrovský od mnoha promotérů v Evropě, kteří to chtěli dělat,“ uvedl Trunda.

Pořadatelství nakonec po dlouhých jednáních Praha, potažmo Sparta, získala. „Díky těm opatřením a projektu na Prague Open, který jsme nachystali, jsme byli vybráni spolu s Portschachem v Rakousku,“ potěšilo ředitele Sparty i probíhajícího Prague Open. „Měli jsme radost, když nás vybrali, protože se na to těšíme.“

Turnaj bude mít svá specifika. Startovat bude moci 64 singlistek a 16 deblových párů. Zároveň aktuálně platí určitá omezení pro možnosti přihlášek. „Aktuálně mají možnost přihlásit se na turnaj hráčky od 105. místa žebříčku a níže,“ uvedl Trunda. Stejné podmínky má i druhý podnik v Portschachu.

Náhradní podniky za zrušenou kvalifikaci na US Open se budou konat od 31. srpna do 6. září. Oba proběhnou na antuce.