Za zavřenými dveřmi Prague Open: radost i každodenní napětí

- Jakub Slunečko

Praha se po dobu pandemie koronaviru stala experimentální laboratoří. Je nebo není možné v této těžké době pořádat světový tenisový turnaj? Organizátoři Prague Open zatím ukazují, že to díky maximálnímu úsilí jde. Podívali jsme se za zavřené dveře WTA turnaje, který se tento týden v našem hlavním městě rozehrál bez účasti diváků i novinářů.

O to víc lidí sleduje akci z povzdálí (Prague Open se vysílá do 149 zemí světa), a to nejen kvůli výsledkům. Všichni jsou v obrovském očekávání, zda pražská akce dopadne dobře a vyhne se komplikacím způsobeným koronavirem. 

Tenisový svět se dostal do areálu turnaje na pozvání organizátorů díky nenaplněnému limitu hostů hráček a mohl tak krátce nahlédnout za zavřené dveře tenisové akce, která v historii světového tenisu nemá z mnoha pohledů obdoby.

Už v první chvíli je jasné, že pro úspěch turnaje se tady dělá vše. U vstupu vám hned změří teplotu, samozřejmostí je rouška. Dezinfikuje se úplně všechno: po každém zápase naběhne na kurt sehraná četa, která vyčistí kurt od laviček, ledniček s pitím až po síť. Dezinfekci se nevyhnou třeba ani auta, kterými se vozí hráčky z hotelu do areálu. Po každé jízdě kompletní očista.

Hlavní výzvou je zajistit co nejúčinnější nepropustnost „bubliny“ hráček, rozhodčích a dalších účastníků turnaje. Ti totiž vůbec nepřichází do kontaktu s okolním světem. Všichni musí absolvovat testy na koronavirus (alespoň jednou za pět dní) a pak se uzavřít do přísného režimu hotel–šatna–kurt–šatna–hotel.

Večeře ve městě, procházka po okolí nebo „pokec“ s rodinou jsou často jedinou šancí jak nabourat tenisový stereotyp a osamělost. To je nyní kvůli regulím WTA pasé. Každá hráčka má navíc povoleny pouze dva členy týmy a maximálně jednoho dalšího hosta – všichni podléhají stejnému režimu testování. 

Za normálních okolností by tak tyto omezení způsobila hráčkám velké chmury. Ovšem v Praze jsou po dlouhé pauze všechny tenistky rády, že vůbec mohou zase hrát na vrcholné úrovni.

„Ze všech hráček je cítit radost, že jsou zpátky na túře, užívají si to tady a svědomitě plní přísná opatření, která jsou nezbytná,“ říká mluvčí turnaje Karel Tejkal. 

Rumunská světová dvojka a hlavní hvězda turnaje Simona Halepová přijela do Prahy natěšená a hned po příletu se spokojeně fotila a chválila atmosféru turnaje. A byla vděčná za to, že může konečně potkat své tenisové kamarádky a začít hrát ostré zápasy. 

Ani pověstná showmanka Eugenie Bouchardová si nestěžuje, že nemůže z hotelu vyrazit na průzkum města. I ona je ráda, že vůbec může hrát. „Když jsme přestali hrát, tak jsem si uvědomila věci, které jsem předtím neviděla. Najednou si všeho o trochu víc vážím,“ řekla pokorně v pondělí po překvapivě hladkém vítězství v prvním kole hlavní soutěže.

Nepodceňuje se vůbec nic – testy na koronavirus absolvuje kompletní personál, sběrači (mezi nimi nejsou žádné děti), rozhodčí, řidiči... všichni chodí na testy alespoň jednou za pět dnů. Buňka na testování se pro maximální komfort hráček a dalšího personálu nachází přímo v areálu pořádajícího TK Sparta Praha. 

Ale nemohla se v ní nechat otestovat například Petra Kvitová, která v areálu po zranění trénuje a připravuje se na šňůru amerických turnajů. Testy na koronavirus absolvovala, ale v jiné místnosti – zkrátka proto, že nepatří do uzavřené bubliny účastnic Prague Open. Kvitová se dokonce ani nesmí potkávat s ostatními hráčkami. Tak důsledná opatření jsou a nevyhnou se nikomu.

„Přistupujeme k tomu s maximálním možným respektem a pokorou, protože s výjimkou Palerma se jedná o akci, kterou ještě nikdo nikdy nevyzkoušel,“ říká ředitel turnaje a pořádající Sparty David Trunda. „Je to celodenní napětí, jak dopadnou výsledky testů, které průběžně chodí. A taky zda turnaj v této složité době a při našem maximálním úsilí proběhne úspěšně.“

Pokud by se přeci jen objevil pozitivní test na koronavirus, existují přesné manuály od WTA, jak postupovat dále. Zatím se ale nic takového v Praze řešit nemuselo.

A snad se ani nebude muset řešit. 

Přísná opatření od WTA mají nakonec i své výhody. Díky absenci většího množství lidí je jednodušší uhlídat bezpečnost celé akce a za zavřenými dveřmi panuje přátelská, až téměř klubová atmosféra. Všichni jsou šťastní, že mohou opět hrát světový tenis. 

A nejenom hrát. Vždyť na Prague Open jako umpirový rozhodčí dojela třeba rozhodcovská celebrita Kader Nouni, který je dokonce známější než některé hráčky. Pravidelně rozhoduje finále grandslamů a je tenisovým pojmem. Do Česka dojel Nouni vůbec poprvé. A i on má stejně jako tenistky nebo i zaměstnanci WTA radost, že může opět dělat svou práci.

V areálu TK Sparta Praha velký tenisový experiment zatím vychází na jedničku. Všichni plní přísná opatření, která jsou v této době nezbytná, ale díky tomu je přeci jen možné znovu nastartovat tenisovou sezonu a uchovat v Praze světový turnaj i do dalších let.

Po úspěšné květnové akci O pohár prezidenta ČTS, která byla v době pandemie naprosto jedinečným případem soutěžních tenisových zápasů, tak teď stejný organizační tým kolem TK Sparta Praha ukazuje, že Češi se velkých tenisových výzev v těžké době nezaleknou a v mnoha ohledech udávají směr celému světu.