Ruka už nebolí, hlásí Kvitová a těší se do Ameriky. Chce mít čisté svědomí

- Filip Lefenda

Její návrat na kurty se pomalu, ale jistě blíží. Petra Kvitová odletí příští středu do New Yorku, kde ji po turnaji Cincinnati Masters čeká grandslamový US Open. Dvojnásobná wimbledonská vítězka během pondělní video konference s novináři přiznala, že zpočátku o cestě do Spojených států pochybovala. „Pak jsem to ale vyhodnotila tak, že bych si to mohla zpětně vyčítat. Ať to dopadne jakkoliv, budu mít alespoň čisté svědomí. Je to už dlouhá doba a já se na zápasy a adrenalin moc těším. Tenis mi chybí,“ prohlásila z dějiště antukového Prague Open třicetiletá Češka.

Tenis už Kvitové chybí, a tak se přijela podívat na turnaj do Prahy. „Jsem ale ráda, že ještě nehraji zápasy. Jsem v plné přípravě, takže by to asi nedopadlo nejlépe,“ přiznala tradičně dobře naladěná Češka, která hned na úvod ujistila, že stav její ruky se rapidně zlepšil.

„Všechno je v pohodě, ruka je naštěstí bez bolesti. Je o ni postaráno tak, aby vydržela. Na antuce jsem odehrála jeden zápas, poté mě bolela. Od té doby hraji více na tvrdém povrchu a už povoluje, je to lepší,“ popsala vítězka květnového exhibičního podniku O pohár prezidenta ČTS.

Tehdy šlo o první akci na domácím území, která se konala bez přítomnosti diváků. Jiné tomu nebude ani na zámořských podnicích, včetně US Open. „Bylo to hrozně zvláštní. Hrály jsme krásné výměny a nikdo nám netleskal. Doba už je taková, na kurtu je ale těžší se s tím vypořádat,“ vzpomínala Kvitová. Ta ocenila aktivitu Českého tenisového svazu, který uspořádal celou řadu turnajů.

„Zápasů bylo v Česku opravdu hodně, já pak hrála ještě exhibici v Berlíně. Jsem za to ráda. Snad to nám Čechům pomůže, abychom se do toho na dalších turnajích dostali rychleji,“ doufá.

V pondělí startuje hlavní soutěž podniku v Praze. Jeho hlavní hvězdou tentokrát nebude jeho předloňská vítězka Petra Kvitová, nýbrž jiná wimbledonská šampionka – Rumunka Halepová „Psala jsem Simoně, ať si to v Praze užije. Věřím, že je ráda, že se zase hraje. Antuka je její oblíbený povrch,“ prozradila z místa dění Kvitová.

Ta se vrátí na soutěžní kurty ve Spojených státech, příští středu odlétá do New Yorku. „Povolili nám dvoučlenný doprovod, takže poletíme ve třech s trenérem a fyzioterapeutem,“ musí se tenisté vypořádat s bezpečnostními opatřeními. Kvitová v tom ale zásadní problém nevidí. „Nejsem typem hráčky, která kolem sebe potřebuje spoustu lidí. Pro mě je to dostačující, horší to asi bude pro muže,“ myslí si.

Grandslamovému US Open, jež začne v New Yorku 31. srpna, bude předcházet ještě „přípravný“ podnik Western & Southern, jenž se místo Cincinnati bude konat netradičně na stejném místě, tedy na kurtech ve Flushing Meadows. Jde o jedno z preventivních opatření před hrozbou šíření koronaviru. Ten na několik měsíců paralyzoval takřka celý sportovní svět.

„Bylo to zvláštní období, ale pro všechny stejné. Na hraní se těším. Nevím ale, co od sebe očekávat. Dost teď trénuji, snad se příprava promítne i do hry,“ říká Kvitová, která zpočátku zvažovala, že by se US Open nezúčastnila. „Pak jsem to ale vyhodnotila tak, že bych si to mohla zpětně vyčítat. Ať to dopadne jakkoliv, budu mít alespoň čisté svědomí. Je to už dlouhá doba a já se na zápasy a adrenalin moc těším. Tenis mi chybí,“ netají se.

Kvůli obavám z šíření koronaviru střádají organizátoři US Open jednu omluvenku za druhou. Hrát nebudou třeba světová jednička Ashleigh Bartyová, pětka Elina Svitolinová či sedmička Kiki Bertensová. V sobotu se odhlásila rovněž Barbora Krejčíková, která se na newyorském grandslamu měla v hlavní soutěži dvouhry představit vůbec poprvé v kariéře.

Kvitovou odhlašující se hráčky nepřekvapují. „Během pauzy jsem si s některými psala a říkaly, že nepojedou. Snad se vše postupně vrátí do normálu,“ přeje si dvanáctá hráčka žebříčku WTA.

Více než jindy může docházet na překvapivé výsledky. Určit favoritku bude složitější než obvykle. „Je to pro všechny nové. Mladé holky se do toho pustily, hodně trénovaly. Měly prostor se zlepšovat. Taková Serena ale bude nepříjemná vždy, i když nemá nahráno mnoho zápasů. Jsou tam sice nějaká odhlášení, i tak ovšem bude startovní pole silné,“ upozorňuje bývalá světová dvojka, která ve Spojených státech podstoupí další testy na COVID-19.

„Není to úplně příjemné, mám jich za sebou už docela dost. Testované jsme před každou akcí. Myslím ale, že už jsem zvládla horší věci,“ zůstává pozitivně naladěná Petra Kvitová, která si mezi zápasy hodlá krátit čas na hotelu zejména četbou. „Teď jsem jednu knihu dočetla, takže se těším na novou. Beru si i počítač, budu sledovat filmy a seriály,“ poodhalila něco ze svých volnočasových plánů.