Bitva v ukrutném vedru. Nakopla mě desetiminutová pauza, radovala se Malečková

- David Schlegel

Jesika Malečková se dostala do kvalifikace turnaje Prague Open 2020 jako jedna z posledních, ale ukázala, že si své místo zasloužila. Po výborném výkonu porazila někdejší 52. hráčku světa Laru Arruabarrenovou 6:4, 2:6, 6:4. „Byl to pro mě hodně těžký zápas, ale vydržela jsem pozitivní a dokázala postoupit,“ říkala v telefonickém rozhovoru po zápase.

Ještě v pátek vpodvečer ale nevěděla, zda si v Praze vůbec zahraje. „Budu tu hrát ještě s Miriam Kolodziejovou debla, tak jsem se zkusila přihlásit i do singla. Na začátku jsem byla třicátá pod čarou a moc jsem nevěřila, že se do kvaldy dostanu. Volala jsem večer supervizorce a řekla mi, že jsem poslední uvnitř. Byla jsem z toho v šoku,“ říkala tenistka, která v minulosti v Praze i na mnohých jiných turnajích skončila první nebo druhá pod čarou účasti v kvalifikaci.

V prvním setu Malečková rychle vedla 3:0, ale Španělka vyrovnala a teprve následující brejk české tenistky se ukázal pro první set jako rozhodující. Češka nakonec proměnila až sedmý setbol. „Hodně setbolů jsem měla už za stavu 5:3 při podání soupeřky, ale nedokázala jsem to dotáhnout. Důležité bylo, že jsem zůstala pozitivní a nakonec jsem při svém servisu set získala,“ říkala po zápase spokojená Malečková.

Do druhého setu vstoupila Arruabarrenová mnohem lépe a po zásluze ho získala. „I když to bylo 1:5, tak jsme se pořád tahaly a často v gemu byly shody. Španělka si pro to šla poctivě,“ popisovala.

Zápas se hrál skoro tři hodiny a provázelo ho šílené vedro, tak Malečková využila podle regulí možnost si vzít po druhém setu desetiminutovou přestávku. „Udělala jsem to poprvé v životě. Soupeřka ji nechtěla, ale já ano. Došla jsem si na záchod, trochu si vydechla a začala odznova.“

Třetí set začala Malečková dvěma brejky, a i když pak o jeden přišla, nakonec zvládla zápas dopodávat. „Vedro bylo ukrutné, ale s kondicí jsem na tom dobře a podmínky byly těžké pro obě z nás,“ vysvětlila.

Malečková si hodně pochvalovala řadu turnajů, které Český tenisový svaz připravil pro domácí tenisty a tenistky na svém území v době koronavirové krize. „Ty turnaje byly hodně fajn a moc mi pomohly dostat se zpátky do zápasového rytmu. Moc za to děkuji.“

Arruabarrenová je někdejší 52. hráčkou světa a Malečková výhru náležitě oceňuje. „Nejvíc si cením skalpu Rumunky Dulgheruové nebo Rusky Kalininové, ale tohle je také cenný skalp.“

Ve druhém kole čeká Jesiku Malečkovou Australanka Storm Sandersová. „Stejně jako Španělku ji vůbec neznám, tak uvidíme, jak se to bude vyvíjet,“ dodala na závěr pětadvacetiletá Jesika Malečková.