Radek Štěpánek se po více než roce a půl vrací do první světové stovky!

- Petr Šístek

Když v semifinále předloňského daviscupového utkání s Francií započaly vleklé zdravotní potíže Radka Štěpánka, v důsledku kterých loni v dubnu opustil elitní stovku žebříčku ATP a o tři měsíce později se nacházel až na 369. pozici, málokdo již věřil, že se český veterán dokáže do vybrané společnosti světových tenistů ještě někdy vrátit. Rodák z Karviné ale již poněkolikáté dokázal, že se s ním stále musí počítat a v pondělí bude před jeho jménem opět svítit dvouciferná hodnota.

Radek Štěpánek si toho kvůli zdravotním problémům musel vytrpět opravdu mnoho, avšak nikdy nepřestal dokazovat, že je schopen nastalé obtíže překonat a vrátit se zpět na vrcholnou úroveň. Ostatně dosud zůstává pravděpodobně jediným tenistou historie, který pronikl do první světové desítky, ale jako její příslušník neodehrál ani jeden zápas. Když se mu totiž v roce 2006 podařilo po oblíbeném Wimbledonu proniknout na 8. místo, tak si byl nucen kvůli problémům s kolenem od tenisu půl roku odpočinout.

Podařilo se mu ale vrátit na dostřel elitní desítky a v první padesátce se držel i na podzim roku 2014, kdy jej z tenisového kolotoče vyřadily problémy s krční páteří. K nim se ještě přidaly potíže s atrofovaným svalstvem v noze a český nestor se tak v soutěžním zápase představil až po dlouhých sedmi měsících. Vzhledem k dlouhé pauze nebyly počáteční výsledky rodáka z Karviné ideální, ale již vyrovnaný souboj s Tomášem Berdychem v druhém kole French Open naznačil, že má Štěpánek stále co nabídnout. Přestože mohl po dobu devíti turnajů využívat chráněného žebříčku, tak často doplácel na kruté losy (Wawrinka v Tokiu, Ferrer v Kuala Lumpur, Isner v Atlantě) a loňskou sezonu tak končil až na chvostu druhé stovky.

Do letošního roku ale již sedmatřicetiletý veterán vstupoval pln sil a ve skvělé formě. Své možnosti naznačil již na Australian Open, kde prošel náročnou kvalifikací. Celkem dokázal úspěšně zvládnout osm kvalifikací turnajů ATP a svou impozantní pouť, jejímž cílem byl návrat do první stovky žebříčku, završil nyní v Tokiu, kde v úvodním kole hlavní soutěže dovolil Stéphanu Robertovi uhrát pouhé tři gemy. Již nyní má tak jistotu, že bez ohledu na to, zda se mu podaří úspěch v Tokiu ještě zvýraznit, bude od pondělí znovu příslušníkem první stovky. K tomu, aby v ní vydržel i do konce sezony, bude potřebovat obhájit ještě 45 bodů za postup do druhého kola na turnaji kategorie ATP 500 ve Vídni a 20 bodů za čtvrtfinále challengeru v Bratislavě.