Wawrinka bude hrát v Praze! Domácí challengery získaly prvotřídní hvězdu

- Jan Vojkůvka

Dva challengery v Praze, které se budou hrát od 17. do 30. srpna, se mohou těšit na velmi silné startovní pole. To bylo nyní navíc vyšperkováno o prvotřídní hvězdu, kterou je trojnásobný grandslamový šampion a bývalý třetí hráč světa Stan Wawrinka.

Pětatřicetiletý Švýcar, který aktuálně figuruje na 17. místě světa, bude startovat na dvou po sobě jdoucích pražských challengerech. První z nich startuje 17. srpna, druhý pak 24. srpna.

„Je to pro nás obrovská čest, dostat do Prahy takovou hvězdu. Bude to pro všechny tenisové fanoušky obrovský zážitek. Děkujeme všem partnerům, bez kterých by to nešlo a také za podporu tenisového svazu, který i v této těžké době odvádí skvělou práci,“ řekl promotér Michal Hrdlička.

„Účast Stana Wawrinky na turnajích v Praze je další skvělá zpráva o českém tenise, která letí  do světa. Je to důkaz, že světové hvězdy se k nám nebojí přijet i v této složité době, důvěřují našim organizátorům a chtějí zde po dlouhém čekání předvést své umění. Wawrinka je jedním z nejlepších světových tenistů, který dokázal vyhrát tři grandslamové tituly i v éře titánů, kteří téměř nikoho k titulům několik let nepustili,” dodává prezident ČTS Ivo Kaderka.

Wawrinka si dokonce nechal poslat stejné míčky, se kterými se bude antukový challenger v Praze hrát, aby se dobře připravil. To dokazuje i fotografie ze čtvrtka na jeho Instagramu, kde jsou balonky s logem Monety (sponzor turnaje).

V pátek se Wawrinka vydal trénovat spolu s Pierrem-Huguesem Herbertem, který se rovněž vydá na turnaje do Prahy, do francouzského Nyonu, kde ho vyzpovídal deník Le Nouvelliste.

„Bylo to poprvé, co jsem hrál o body. Cítím se dobře. Teď je ale prvním cílem získat zpátky rytmus,“ řekl po dlouhé herní pauze Wawrinka, který se rozhodl letos vynechat US Open, podobně jako mnoho dalších hráčů. Vrcholem by pro něj mělo být naopak French Open a k přípravě využije i antukové kurty v Praze.

„Existuje zdravotní situace, která je obzvlášť v New Yorku složitá,“ podotkl Wawrinka. „Navíc tam odjet při pořadí turnajů, které následují po US Open, by bylo hodně složité.“

Vítěz 16 titulů na okruhu ATP, který si připsal trofeje i na Australian Open 2014, French Open 2015 a US Open 2016, hrál naposledy na challengeru v roce 2010, kdy ovládl domácí podnik v Luganu.

Teď okoření svou účastí i silně obsazené turnaje v Praze.