Murray i Clijstersová se dočkali divoké karty na US Open. Pořadatelé narušili letitou dohodu

- Marek Bartošík

Osm tenistů a stejný počet tenistek obdrželo divokou kartu pro letošní US Open. Kromě čtrnácti Američanů se v seznamu nacházejí i někdejší šampioni newyorského grandslamu Andy Murray a Kim Clijstersová. Američtí pořadatelé tentokrát nenavázali na reciproční dohodu, když nevěnovali žádnou divokou kartu zástupcům Francie ani Austrálie.

Kim Clijstersová, Andy Murray, CiCi Bellisová nebo třeba Sebastian Korda se objeví na letošním US Open jako divoké karty. Američtí organizátoři vybrali až na dvě výjimky (Clijstersová, Murray) pouze domácí tenisty a tenistky. Narušili tak pravidlo z předchozích ročníků, v nichž díky vzájemné dohodě s francouzským a australským tenisovým svazem pamatovali i na zástupce těchto zemí.

Obě bývalé světové jedničky mají na New York příjemné vzpomínky. Nyní třiatřicetiletý Murray zvítězil ve Flushing Meadows v roce 2012, byl to pro něj první grandslamový titul. Sedmatřicetiletá Clijstersová je hned trojnásobnou šampionkou US Open (2005, 2009, 2010), z toho dvakrát triumfovala už jako maminka.

Z mužů je nejmladším startujícím na divokou kartu čerstvě devatenáctiletý Brandon Nakašima, aktuálně 220. tenista žebříčku. O rok více je dalšímu reprezentantovi Spojených států Sebastianu Kordovi, jenž je synem vítěze Australian Open 1998 Petra Kordy. Jediné dvě teenagerky z ženských divokých karet jsou patnáctiletá Robin Montgomeryová a osmnáctiletá Whitney Osuigweová.

Letošní US Open se má uskutečnit od 31. srpna do 13. září. Tentokrát se nebude konat tříkolová kvalifikace ani soutěž ve smíšené čtyřhře. Mužské i ženské čtyřhry se zúčastní pouze 32 namísto klasických 64 dvojic.

Kompletní seznam udělených divokých karet:

Muži:
Andy Murray (GBR, 129.)
Jeffrey John Wolf (USA, 144.)
Maxime Cressy (USA, 164.)
Michael Mmoh (USA, 182.)
Thai-Son Kwiatkowski (USA, 183.)
Brandon Nakašima (USA, 220.)
Sebastian Korda (USA, 224.)
Ulises Blanch (USA, 242.)

Ženy:
Francesca Di Lorenzová (USA, 128.)
Ann Liová (USA, 131.)
Caroline Dolehideová (USA, 134.)
Usue Maitane Arconadaová (USA, 138.)
Whitney Osuigweová (USA, 143.)
CiCi Bellisová (USA, 304.)
Robin Montgomeryová (USA, 600.)
Kim Clijstersová (BEL, -)