Pořadatele zaplavuje optimismus. Vše je zatím v pořádku, těší ředitele Trundu

- Jan Vojkůvka

Český turnaj WTA v Praze se nezadržitelně blíží. Hráčky se pomalu sjíždí do českého hlavního města a turnajového ředitele Davida Trundu zaplavuje optimismus. „Musím zaklepat, vše je zatím v pořádku,“ těší jej.

Start Prague Open 2020, který se dostal do kalendáře WTA na konci června, se blíží a s ním se i zvyšuje napětí, které prožívají pořadatelé turnaje v areálu pražské Sparty. Ti netrpělivě očekávají příjezd tenistek, jež se zúčastní kvalifikace i následné hlavní soutěže. „Kolem třetiny hráček už máme v republice,“ odhalil Trunda.

„Máme potvrzenou účast Barbory Strýcové, máme potvrzenou také účast Simony Halepové, která by měla dorazit nejpozději v pátek. Obě navíc potvrdily i účast ve čtyřhře, kterou by měly odehrát spolu,“ přichystal si na úvod tiskové konference velmi zajímavou novinku.

Areál pražské Sparty se připravuje na turnaj, který se bude konat za velmi přísných bezpečnostních opatření. A právě o nich nejvíce turnajový ředitel hovořil. I přes náročnost situace však zůstává pozitivně naladěn.

Opatření jsou až extrémní
„Probíhají první tréninky a vše je zatím v pořádku,“ usmál se. „Opatření, která tu dodržujeme, jsou, musím říct, extrémní. Ale zatím vše probíhá dobře,“ řekl s tím, že hráčky po příjezdu do areálu jdou okamžitě do šatny. Spolu s hráčkami může být v areálu pouze trenér nebo fyzioterapeut.

„Máme nachystanou dezinfekční četu a na každém kurtu je speciálně umístěná lednička. Po zápasech budou vždy tyto ledničky vyměněny a vyčištěny,“ pokračoval ve výčtu opatření. „V rozích kurtů pak jsou umístěné háčky na ručníky,“ připomněl pravidlo o tom, že sběrači nebudou moci hráčkám podávat ručníky.

K nařízením patří i nutnost držet alespoň dvoumetrový odstup mezi, proto v restauraci, kde se hráčky mohou občerstvovat, jsou vždy jen dvě místa u stolu s dodržovaným odstupem dva a půl metrů. „Jídlo je vždy připraveno a zabaleno, aby nedocházelo ke zbytečnému kontaktu,“ uvedl ředitel pražské Sparty.

Dalšími opatřeními jsou například uzavřené vjezdy a východy, či nutnost měřit teplotu hráčkám i jejich doprovodu vždy při příchodu a také při odchodu z areálu.

Chceme hlavně hrát tenis
Přísné zajištění bezpečnosti a zdraví všech zúčastněných s sebou přináší také velké finanční náklady. „Náklady jsou obrovské,“ přiznal Trunda. „Hráčky sednou do auta a jezdí samy, maximálně s jednou osobou doprovodu. Máme osmipatrový hotel. Hráčky mají svoje patro, WTA má své patro. Vytyčené patro mají zdravotníci, fyzioterapeuti, řidiči.“

„Hráčky, když přiletí, dodržují individuální čtyřiadvacetihodinovou karanténu. Dostávají jídlo ve formě zabalených balíčků. Následně mají možnost stravovat se v jedné z tří restaurací. Na kurtu mají všichni roušky. Nákladů je dost. Doufáme, že opatření budou stát za to tak, aby se turnaj uskutečnil v pořádku,“ doufá ředitel pražského turnaje.  

Tenistky si ovšem na přísná opatření nijak nestěžují. Naopak jsou podle Trundy rády, že mohou opět stát na kurtu a bojovat o úspěchy. „Po Palermu jsme druhým turnajem. Přivítáme profesionálky, které chtějí hrát turnaje. Není to o příkazech a zákazech, ale o tom, že chceme hrát tenis. Všechny přítomné hráčky zatím opatření dodržují, stejně jako my všichni,“ upozornil.

I s ohledem na to, že profesionální okruhy byly od března pozastaveny, je o pražský podnik enormní zájem z celého světa. „Turnaj by měl být vysílán celkem do 149 zemí světa. Naším partnerem bude Česká televize, která bude turnaj vysílat ve všech hracích dnech,“ dodal ředitel Prague Open 2020.