Šarapovová uspěla s odvoláním! Na kurty se může vrátit již v dubnu

- Petr Šístek

Mezinárodní sportovní arbitráž CAS v úterý v Laussane vynesla svůj definitivní verdikt v dopingové kauze Marie Šarapovové, která se proti pravidlům provinila užíváním meldonia. Původně dvouletý trest jí byl snížen na patnáct měsíců, ruská tenistka se tak bude moci účastnit turnajů již od 26. dubna příštího roku.

Rodačka ze sibiřské Ňaganě se naposledy představila na letošním Australian Open, kde skončila ve čtvrtfinále na raketě pozdější finalistky Sereny Williamsové. Poté se již turnajů neúčastnila a mezi tenisovými fanoušky se začaly vířit spekulace, proč tomu tak je. Šarapovová pravdu oznámila na svolané tiskové konferenci v březnu, kdy se přiznala k užívání meldonia, které bylo nově zařazeno na seznam zakázaných látek.

Mezinárodní tenisová federace ITF v červenci Šarapovové za dopingový prohřešek udělila dvouletý distanc s konstatováním, že „nezávislá vyšetřovací komise nepodezírá Šarapovovou z vědomého podvodu“, avšak zároveň podle ní nese ruská hvězda „plnou zodpovědnost za tak závažné pochybení“.

Bývalá světová jednička v reakci na udělený trest, že se odvolá k Mezinárodní sportovní arbitráži. Šarapovová se hájila svou nedbalostí, neboť přípravek užívala po dobu desíti let a nezaznamenala, že byl nově zařazen mezi nedovolené. Vyšetřovací komise CAS zjistila, že tenistka neobdržela žádné speciální varování od organizací WADA, ITF či WTA, že užívání inkriminovaného meldonia bude zakázáno.

Mezinárodní sportovní arbitráž došla k závěru, že ačkoliv se Maria Šarapovová provinila proti dopingovým pravidlům, tak její námitka by měla být akceptována, což vyvolalo úvahy o možném zkrácení trestu až na polovinu. Nakonec byl ruské tenistce zákaz činnosti zkrácen na patnáct měsíců, díky čemuž by Šarapovová měla stihnout přípravu na French Open. Situaci ale bude mít o to ztíženou, že přijde o všechny body v žebříčku WTA a v turnajích bude startovat jako nenasazená, pokud jí pořadatelé vyjdou vstříc a udělí jí divoké karty. V opačném případě se bude nucena prokousávat kvalifikacemi.