US Open bez Nadala! Nemáme to pod kontrolou, bojí se obhájce titulu

- Jakub Slunečko

Rafael Nadal, obhájce titulu z US Open, se letošního ročníku amerického grandslamu nezúčastní kvůli obavám z koronaviru. Oznámil to v úterý večer na svém twitterovém účtu. „Situace na celém světě je velice komplikovaná, počty lidí nakažených covidem rostou. Stále to nemáme pod kontrolou,“ napsal Nadal. Naopak světová jednička Novak Djokovič v New Yorku hrát bude, stejně jako obhájkyně ženského titulu Bianca Andreescuová či domácí hvězda Serena Williamsová.

Poprvé po 21 letech se bude konat grandslamový turnaj bez Rafaela Nadala nebo Rogera Federera. Švýcar v červnu po operaci ukončil sezonu. Nadal už dříve naznačil, že se newyorského grandslamu taktéž nezúčastní. A teď přišlo definitivní potvrzení.

„Takové rozhodnutí jsem nikdy nechtěl učinit, ale tentokrát jsem se rozhodl poslechnout své srdce a vzhledem k situaci nebudu cestovat na US Open,“ dodal Nadal ke svému vyjádření.

„Organizátoři US Open i ATP mají můj respekt za snahu uspořádat grandslam pro hráče i pro fanoušky z celého světa.“

Nadal tak „zazdil“ šanci dohnat v počtu grandslamů rekordní zápis Rogera Federera – ten jich vlastní 20, Nadal jen o jeden méně. Další možnost ale bude mít každopádně už na Roland Garros, které se letos koná od 27. září do 11. října.

Naopak v New Yorku nakonec bude hrát Novak Djokovič. Světová jednička, která se k uspořádání US Open taktéž nejprve stavěla negativně, na startovní listině figuruje. A bude tak největším adeptem na titul. Dále bude na turnaji hrát dalších šest hráčů z top 10: Dominic Thiem, loňský finalista Daniil Medveděv, Stefanos Tsitsipas, Alexander Zverev, Matteo Berrettini a David Goffin.

Mezi ženami nejsou žádné citelné ztráty kromě už dříve ohlášené neúčasti světové jedničky Ashleigh Bartyové, která se taktéž odhlásila kvůli obavám z koronaviru. Hrát naopak bude loňská šampionka Bianca Andreescuová, stejně jako domácí superstar Serena Williamsová. Nechybí ani světová dvojka Simona Halepová, Karolína Plíšková, Sofia Keninová, Elina Svitolinová, Kiki Bertensová, Belinda Bencicová a Naomi Ósakaová.