US Open přišel o další hvězdu. Je to příliš nebezpečné, říká vítězka Roland Garros. Přijede do Prahy?

- Filip Lefenda

Blížící se US Open přišel o další jméno. Po odhlášení první hráčky světa Ashleigh Bartyové a čínské jedničky Čchiang Wang se v krátkém sledu omluvila i Jelena Ostapenková. Lotyšská grandslamová šampionka uvedla, že se na žádném americkém turnaji letos nepředstaví. Je to podle ní až příliš nebezpečné.

„Ráda trávím čas doma a žiji normální život,“ sdělila Ostapenková novinářům na nedávném Merko Cupu, v němž spolu změřily síly smíšené reprezentační výběry Lotyšska a Estonska. V Tallinu odehrála v závěru minulého týdne dvě exhibiční utkání, první od únorového podniku v Dauhá. Jak s Kaiou Kanepiovou, tak i Anett Kontaveitovou ale na vítězství nedosáhla.

Roli sehrála i nerozehranost. „V různých zemích existují odlišná pravidla. V Evropě byla pravidla přísnější, naopak třeba americké dívky mohou neustále hrát a trénovat,“ poukázala vítězka Roland Garros z roku 2017 a přiznala, že se jí během pandemie hledala těžko motivace.

„Nevěděla jsem, na co se vlastně připravovat. Stává se, že jsou plánovány turnaje, začnete se chystat, a poté přijde informace, že se akce neuskuteční. Ráda bych, aby tento rok co nejdříve skončil,“ netají se bývalá světová pětka.

Ta je i nadále skeptická. „Stále pochybuji, že se bude konat US Open i další velké turnaje,“ je spíše pesimistkou. Pokud by se pak v New Yorku hrálo, sama na další grandslamový vavřín útočit i tak nebude. „Amerika v mých plánech tento rok nefiguruje. Cestovat do této země je momentálně příliš nebezpečné,“ obává se třiadvacetiletá rodačka z Rigy.

Otázkou tak je, kdy se v současnosti 41. hráčka světového pořadí na soutěžních kurtech znovu představí. Ostapenková dlouho figurovala ve startovním poli turnaje v Palermu, jehož hlavní soutěž startuje již dnes, Lotyška se ale ve čtvrtek odhlásila. Další akcí, která je tak v tuto chvíli v jejím kalendáři, je Prague Open. Dorazí do Česka?