Nejmenovaná tenistka byla v Palermu pozitivně testována na koronavirus

- Jan Vojkůvka

Takový restart sezony si profesionální asociace WTA rozhodně nepředstavovala. Podle dostupných informací byla jedna z tenistek ještě před začátkem sobotní kvalifikace pozitivně testována na Covid-19.

Tenistka, jejíž jméno nebylo zveřejněno, neměla podle informací žádné symptomy a z turnaje se ještě před začátkem kvalifikace odhlásila. Ačkoliv WTA ani pořadatelé neuvedli, o kterou hráčku se jedná, spekulace vedou k Bulharce Viktorii Tomovové, jež se před zápasem prvního kvalifikačního kola odhlásila kvůli nemoci.

Z kvalifikace se kromě Tomovové ovšem odhlásila také Ukrajinka Lesja Curenková.

Turnaj WTA v Palermu, který je první oficiální profesionální akcí od březnového pozastavení sezony, tento incident naštěstí neovlivnil a kvalifikace je již druhým dnem v plném proudu. Je to však velmi nepříjemná situace.

„Všichni, kdo mohli být s nemocnou tenistkou v kontaktu, podstupují testy,“ stojí v prohlášení WTA. „Každý, kdo by byl pozitivně testován, zůstane v izolaci, dokud nedostane řádné lékařské ošetření.“

Podle profesora Antonia Cascia, který je turnajovým konzultantem pro záležitosti ohledně koronaviru, pořadatelé byli na tuto možnost připravení. „Hráčky, které čekaly na výsledky testů, byly po celou dobu ve svých hotelových pokojích.“

„Účinnost schválených opatření a souvisejících kontrol nám umožnila zachytit pozitivní případ mezi hráčkami, které do Palerma dorazily,“ dodal Cascio.