Bezpečnost na prvním místě. Kyrgios vzdal US Open a tvrdě sepsul kolegy

- Jan Vojkůvka

Byť plánovaný restart sezony konečně probíhá, ne každý se do něj hodlá okamžitě zapojit. Dalším z hráčů, kteří se rozhodli vynechat blížící se grandslamové US Open, je australská hvězda Nick Kyrgios. Ten se rozhodl upřednostnit bezpečnost a do Ameriky, která je silně zasažena pandemií koronaviru, neodcestovat.

„Nadechněme se a uvědoměme si, co je důležité, že je to zdraví a bezpečnost společnosti,“ řekl Kyrgios ve svém prohlášení. „Můžeme znovu vybudovat ekonomiku i náš sport, ale nikdy neobnovíme ztracené životy. Uvnitř mě bolí, že nebudu hrát v jedné z nejskvělejších arén na světě, ale zůstanu mimo kvůli lidem, kvůli mým Australanům, kvůli stovkám a tisícům Američanů, kteří přišli o své životy, kvůli vám všem. Je to mé rozhodnutí.“

Kyrgios se rozhodl vynechat US Open jen pár dní poté, co tak učinila i jeho krajanka a světová jednička Ashleigh Bartyová. Absenci potvrdil i další australský mladík Alexei Popyrin, jenž se turnaje, který bude probíhat za přísných bezpečnostních opatření, rovněž nezúčastní.

„Nemám problém s tím, že USTA chce letos pořádat US Open, a pokud tam hráči chtějí jet, je to jejich volba, pokud se všichni budou chovat zodpovědně,“ uvedla bývalá světová dvacítka. Kyrgios navíc vyslal jasný vzkaz, že tenisté musí dodržovat nařízení, které USTA stanovila a to zejména kvůli obyčejným lidem, se kterými se hráči potkají.

„Nikdo nechce více než já, aby si lidi udrželi práci, kterou potřebují,“ pokračoval Kyrgios. „Mluvím o lidech, co pracují v restauracích, úklidových pracovnících, obsluhách šaten a dalších. To jsou lidé, kteří nejvíce potřebují zpátky svou práci a musíme se k nim chovat fér,“ podotkl.

„Těm hráčům, kteří dodržují pravidla a budou jednat nesobecky, přeji hodně štěstí. Hrajte na vlastní nebezpečí, s tím nemám problém,“ vyslal varování před nemocí, která ve Spojených státech už postihla téměř pět milionů lidí.

Chovejte se zodpovědně!
Ve svém prohlášení však zašel mnohem dále a znovu si vzal na paškál jedince, kteří i přes vážnost situace nedbali bezpečnosti a ohrozili tím nejen sebe, ale i své okolí. Zejména se opřel o účastníků Djokovičovy Adria Tour, kterou kritizoval už krátce poté, co bylo potvrzeno onemocnění u Grigora Dimitrova, právě Novaka Djokoviče, Borny Čoriče či Viktora Troickiho.

„Nemůžete tančit na stolech, cestovat si po Evropě, jak se vám zachce, nebo se snažit rychle vydělat peníze pořádáním nějaké exhibice,“ kritizoval Kyrgios. „To je prostě tak sobecké!“

„Zamyslete se alespoň jednou nad ostatními lidmi. O tom tenhle virus je. Nezáleží na tom, jak vysoko jste na žebříčku, ani kolik máte peněz. Jednejte zodpovědně,“ vyzval Australan.

Kyrgios, který patří k největším rebelům na okruhu ATP, se v posledních týdnech dostal do mnoha sporů. Ten nejostřejší zažil s legendárním Borisem Beckerem, který jej nazval krysou poté, co Kyrgios tvrdě zkritizoval Djokoviče za pořádání Adria Tour a Alexandera Zvereva, jenž porušil čtrnáctidenní karanténu a bavil se na party plné lidí.

V uplynulém týdnu se pak Kyrgios dostal také do přestřelky s Čoričem, který se vyjádřil ve smyslu, že ho kritika Adria Tour ze strany Australana nezajímá. „Měl by ses zajímat. Copak máš v hlavě piliny?“ reagoval Australan na Čoričova slova.