Trofej solidarity a naděje 2020 by Moneta: Ženské finále spolu sehrají Viďmanová s Vlkovskou, mezi muži se střetnou Forejtek a Vrbenský

- Redakce

Třetí zastávka turnaje Trofej solidarity a naděje 2020 by Moneta, kterou hostí Liberec, zná své finalisty. Do ženského finále v neděli nastoupí Darja Viďmanová a Veronika Vlkovská, v mužské kategorii pak Michael Vrbenský s Jonášem Forejtkem, jenž útočí na zkompletování vítězného hattricku.

Třísetovou bitvu ovládl Vrbenský a zahraje si o titul 
Michael Vrbenský udolal v úmorné třísetové bitvě Pavla Nejedlého a postupuje tak do finále Svijany Open. První set se nesl jasně v režii Vrbenského, ale ve druhé sadě se Nejedlý dostal do hry a v koncovce ji urval pro sebe. Navrch měl i na začátku třetí sady, v níž sebral soupeři servis a vedl 3:1. Vrbenský si ale v další hře vzal ztracené podání zpět a sám se pak dostal do vedení s brejkem v deváté gemu. Pak už duel úspěšně dopodával.

Jonáš Forejtek v neděli zaútočí na hattrick 
Jonáš Forejtek v souboji generací proti devětatřicetiletého Jaroslavu Pospíšilovi vyhrál ve dvou setech 6:2, 6:3. Semifinálový duel na Svijany Open 2020 se nesl v duchu dlouhých výměn od základní čáry a spousty brejkbolů, jak to na antuce bývá. První set mohl rozehrát Pospíšil velmi dobře, ale nevyužil tři brejkboly a nechal Forejtka převzít otěže hry. Dvěma brejky se mu povedlo úvodní dějství ovládnout a potvrdit roli favorita. Ve druhé sadě to byl Pospíšil, komu se povedlo vybojovat první brejk, ale vedení neudržel. Forejtek za stavu 1:3 zabral a pěti hrami v řadě set otočil a duel vyhrál.
V nedělním finále proti Vrbenskému tak může Forejtek zkompletovat hattrick, neboť předchozí dvě zastávky turnajů Trofej solidarity a naděje 2020 by Moneta ovládl právě devatenáctiletý tenista. 

Mužská dvouhra
Michael Vrbenský – Pavel Nejedlý 6:2, 5:7, 6:4 
Jonáš Forejtek – Jaroslav Pospíšil 6:2, 6:3 

Darja Viďmanová si zahraje druhé finále
Sedmnáctiletá Darja Vidmanová přehrála v dramatickém semifinále Svijany Open Terezu Smitkovou 6:3, 5:7, 7:5 a v neděli si tak zahraje o titul. V první sadě dělala Smitková mnoho chyb. Ve druhém setu přišlo její zlepšení, které rezultovalo ve vedení 5:1. Vidmanová zabojovala a srovnala na 5:5, ovšem obrat nedokonala. Rozhodnout tak musela třetí sada. V ní šla Vidmanová po brejku do vedení 4:2, Smitková si však vzala ztracený servis hned zpět. Klíčový byl tedy až další brejk mladičké hráčky v závěrečném gemu. 

Veronika Vlkovská odvrátila několik mečbolů a slaví postup do finále
6:1, 5:2 a 40:15. Toto vedení měla rozjetá Anna Sisková k dispozici. V klíčových okamžicích ale jako by se lehce favorizované protivnice zalekla a nakonec duel ztratila. Druhá sada nakonec dospěla do tiebreaku, v němž měla Sisková za stavu 9:8 celkově už čtvrtý mečbol, ani ten ale neproměnila. V tu dobu už ale bylo patrné, že devatenáctiletá Češka má zdravotní problémy a že ji spolu se soupeřkou přemáhá i sluníčko. Pohybově limitovaná Sisková byla ve třetím setu často v předklonu a již se s Vlkovskou do delších výměn nepouštěla, výměny se snažila na riziko ihned ukončovat. A byť nabrala ihned manko tří her, ke cti ji slouží, že duel dohrála do konce.  Z vítězství se nakonec po dvou a půl hodině raduje Veronika Vlkovská, která ve finále vyzve Darju Vidmanovou. 

Ženská dvouhra
Tereza Smitková – Darja Viďmanová 3:6, 7:5, 5:7 
Anna Sisková – Veronika Vlkovská 6:1, 6:7 (9), 2:6