Trofej solidarity a naděje 2020 by Moneta: Forejtek dále může pomýšlet na hattrick

- Redakce

Páteční den v Liberci nabídl závěrečné zápasy základních skupin. Do semifinále postoupili Pavel Nejedlý, Jonáš Forejtek, Michael Vrbenský a Jaroslav Pospíšil. Mezi ženami uspěly Tereza Smitková, Veronika Vlkovská, Darja Viďmanová a Anna Sisková.

Pospíšil zvládl bitvu s Paulsonem
Jaroslav Pospíšil v Liberci vyhrál druhý zápas v základní skupině, Andrew Paulsona zdolal 1:6, 7:5, 7:6(3), zásluhou čehož se stal posledním semifinalistou mužské dvouhry. Pospíšil ve druhém setu odvrátil šest brejkbolů, naopak za stavu 6:5 zužitkoval druhou příležitost na returnu. V závěrečném setu dvakrát musel stahovat náskok soupeře, v tiebreaku začal ztrátou fiftýnu na podání, zkrácená hra však patřila právě jemu.

Forejtek přes Koláře proletěl do semifinále
Jonáš Forejtek si také ve třetím díle Trofej solidarity a naděje 2020 by Moneta zahraje v semifinále. Loňský vítěz juniorského US Open v pátek odpoledne nedal šanci zkušenějšímu Zdeňkovi Koláři, kterého smetl 6:1, 6:2. Forejtek během zápasu nečelil jedinému brejkbolu.

Vrbenský se probojoval do semifinále
Michael Vrbenský v základní skupině v základní skupině D nezaváhal ani ve třetím zápase. Po téměř dvou a čtvrt hodinách udolal Vitalij Sačka 7:6(5), 6:4. Vrbenský v úvodním setu prohrával 2:5, v devátém gemu se vrátil zpátky do setu. Za stavu 5:5 vybojoval brejk, vzápětí i přes setbol ztratil podání. Zkrácená hra mu vyšla i přes stav 2:4: Ve druhém setu Vrbenský nepotvrdil brejk na 3:0, za stavu 5:4 ovšem zužitkoval druhý mečbol.

Nejedlý vybojoval postup
Brněnské derby mezi Pavlem Nejedlým a Václavem Šafránkem mělo jasný průběh. Nejedlý oba sety ovládl v poměru 6:2 a může se radovat z postupu ze skupiny, když se mu v ní podařilo neztratit ani jeden set. Šafránek se nechal jednou i ošetřovat, nejspíše kvůli problému se stehnem. 

Dvouhra mužů
Václav Šafránek – Pavel Nejedlý 2:6, 2:6 
Marek Gengel – Dalibor Svrčina 3:6, 1:6 
Michael Vrbenský – Vitalij Sačko (UKR) 7:6(5), 6:4 
Jiří Lehečka – Tadeáš Paroulek 7:5, 4:6, 7:5 
Zdeněk Kolář – Jonáš Forejtek 1:6, 2:6
Robin Staněk – Martin Krumich 6:4, 1:5 skreč. Staněk 
Jaroslav Pospíšil – Andrew Paulson 1:6, 7:5, 7:6(3)
David Poljak – Toby Alex Kodat (USA) 4:6, 4:6

Poslední semifinalistkou je Sisková
Anna Sisková doplnila kvarteto semifinalistek ženské dvouhry v Liberci. Ve třetím utkání základní skupiny porazila Anetu Laboutkovou 7:6(2), 2:6, 7:5. Sisková přitom v závěrečném setu prohrávala 1:3, do konce sady se jí však vydařily dva brejky. 

Viďmanová po skalpu Kolodziejové postoupila do semifinále
Třetí semifinalistkou ženské dvouhry se stala Darja Viďmanová. Finalistka turnaje v Prostějově zvládla otočit duel proti Miriam Kolodziejové, kterou porazila 7:6(7), 0:6, 6:3. Viďmanová přitom v prvním setu prohrávala 3:5 a v závěrečné sadě byla za stavu 2:3 o brejk pozadu. Zbylé čtyři gemy zápasu patřily mladší tenistce.

Marková otočila zápas s Noskovou
Johana Marková na závěr svého účinkování v základní skupině porazila Lindu Noskovou 3:6, 6:1, 6:3. Marková po neúspěšné první sadě ve druhém dějství třikrát uspěla na returnu a srovnala na 1:1 na sety. Závěrečný set začala ztrátou servisu, vzápětí se jí ale podařil brejk, stejně jako v šestém gemu. 

Kvalifikantka Vlkovská je znovu v semifinále
Veronika Vlkovská podruhé za sebou vybojovala účast mezi čtyřmi nejlepšími hráčkami. Po Prostějovu uspěla také v Liberci, kde v závěrečném zápase v základní skupině přehrála Nikolu Bartůňkovou 6:1, 6:4. Vlkovská vedla už 6:1, 4:0, soupeřka ve druhém setu srovnala na 4:4. Zkušenější tenistka se však v desátém gemu propracovala ke třem mečboům, ten poslední zužitkovala.

Smitková potvrdila roli favoritky
Tereza Smitková nastupovala do duelu proti čtrnáctileté Sáře Bejlek v pozici jasné favoritky. Nicméně se natrápila, soupeřce dokonce povolila jednu sada. Nakonec zkušenější ze dvojice zvítězila po setech 6:4, 5:7 a 6:2, díky čemuž i postoupila do semifinále libereckého turnaje. 

Dvouhra žen
Tereza Smitková – Sára Bejlek 6:4, 5:7, 6:2 
Gabriela Horáčková – Karolína Kubáňová 3:6, 3:6 
Veronika Vlkovská – Nikola Bartůňková 6:1, 6:4
Jesika Malečková – Barbora Miklová 6:2, 6:1
Miriam Kolodziejová – Darja Viďmanová 6:7(7), 6:0, 3:6
Johana Marková – Linda Nosková 3:6, 6:1, 6:3
Anna Sisková – Aneta Laboutková 7:6(2), 2:6, 7:5
Anastasia Detiuc – Lucie Havlíčková 6:3, 6:2