Tenistky se letos do Tokia nepodívají. Ruší se i challengery

- Jan Havlovic

Tenisový kalendář doznal opět několika změn. Listopadový turnaj WTA v japonském Tokiu se neuskuteční, pořadatelé odůvodnili rozhodnutí o zrušení přetrvávající pandemií koronaviru. Šířící se nákaza znemožnila také konání dvou challengerů v americkém Orlandu.

Prvním citelným zásahem do revidovaného kalendáře okruhu WTA bylo rozhodnutí Číny o zakázu sportovních akcí do konce letošního roku. Po 7 turnajích přichází ženský tenisový okruh také o podnik v japonském Tokiu. 

Pořadatelé turnaje Toray Pan Pacific Open, který spadá do kategorie WTA Premier, byl kvůli epidemiologické situaci v Japonsku zrušen. Turnaj byl původně přeložen ze září na listopad, v úterý pořadatelé oznámili úplné zrušení letošního ročníku.

„Výkonný výbor ve spolupráci s WTA konzultoval různé varianty a opatření konání turnaje bez diváků. Dospěli jsme však k závěru, že zrušení turnaje je nelepším možným rozhodnutím v zájmu veřejného zdraví, a to zejména s ohledem na druhou vlnu šíření nemoci v Japonsku,“ stojí v oficiálním prohlášením pořadatelů turnaje, který v minulosti vyhrály Petra Kvitová či Karolína Plíšková.

Japonská metropole přišla v letošním roce po turnaji WTA také o olympijský turnaj a o podnik ATP 500. 

Dvě změny jsou také v kalendáři mužských challengerů. Organizace ATP oznámila, že ruší dva plánované challengery v americkém Orlandu, které měly proběhnout na přelomu srpna a září. Na vině je lokální pandemie nemoci COVID-19.