Už se chystám do New Yorku, říká Murray. Naruší dlouholetý zvyk?

- Marek Bartošík

Ačkoliv je opětovný start turnajů ATP stále poměrně daleko, elitní tenisté už mění režim před cestou do New Yorku. Právě tam by se mělo počínaje 22. srpnem uskutečnit nejprve Masters přesunuté ze Cincinnati a následně US Open. Na cestu do Spojených států už se chystá i trojnásobný grandslamový vítěz Andy Murray, který stále nemá jasno, jestli se zúčastní obou turnajů.

Ve Spojených státech se koronavirem nakazily více než čtyři miliony lidí, obětí je 150 tisíc. Nehledě na to se v New Yorku nadále počítá s uskutečněním dvou velkých tenisových akcí. Od 22. srpna se uskuteční Western & Southern Open, přesunuté ze Cincinnati, po něm je na řadě grandslamové US Open, tentokrát hrané bez kvalifikace.

Do americké metropole už se pomalu připravuje bývalý vítěz obou zmíněných akcí Andy Murray. „Před takovými čtyřmi týdny jsme byli hodně skeptičtí, že tam budeme hrát. Nicméně mentálně se v určité chvíli musíte začít chystat,“ uvedl pro britská média třiatřicetiletý Murray.

„Pokud by se tyto turnaje nekonaly, můj plán tréninků a rehabilitací by byl kompletně odlišný,“ pokračoval šampion US Open 2012.

Murray stojí před rozhodnutím, zdali se kromě amerického grandslamu zúčastní i přesunutého Cincinnati. Aktuálně zvažuje účast v kvalifikaci, případně žádost o divokou kartu. A pokud se turnaje Masters skutečně zúčastní, pak naruší svůj tradiční odpočinek před grandslamovými akcemi.

„Naposledy jsem hrál v týdnu před grandslamem, když mi bylo devatenáct. Nerad hraji více týdnů po sobě,“ netajil 129. tenista žebříčku.

Omezený turnajový plán potřebuje třiatřicetiletý Brit obzvlášť po dvou operacích kyčle.

„US Open se snad uskuteční, pak to bude ok. Ale i kdyby se nekonalo, neměl bych s tím problém. Neříkám, že se musí za každou cenu hrát. Podmínkou je bezpečnost hráčů,“ doplnil majitel dvou zlatých olympijských medailí, jenž letos odehrál pouze čtyři zápasy na červnovém Battle of The Brits.