Nechce, ale musí. Podmínky jsou bláznivé, říká loňský čtvrtfinalista US Open

- Radek Štohl

Potenciální účastníci US Open se dělí do tří skupin. Jedni se na americký grandslam nechystají. Druzí se ho už nemůžou dočkat. A pak je tady část tenistů, kteří do New Yorku nechtějí, ale vzhledem k finanční situaci na turnaj musí. Mezi nimi je také dvojnásobný čtvrtfinalista Diego Schwartzman.

Půjde-li vše podle plánu, letošní US Open se uskuteční od 31. srpna do 13. září. Do začátku úvodních zápasů tohoto grandslamového podniku tak zbývá měsíc. Nálada mezi tenisty se však mění každým dnem.

Naposledy se k prestižní akci vyjádřil Diego Schwartzman. Sedmadvacetiletý tenista svoji účast na turnaji bere spíše jako povinnost. „Zúčasním se, jelikož potřebuji, je to má práce," nechal se slyšet aktuálně třináctý hráč žebříčku dvouhry.

„Současné podmínky jsou však bláznivé. Grandslamu se zúčastníme po sedmi měsících bez tenisu," pokračoval Schwartzman, jenž se na US Open dvakrát probojoval do čtvrtfinále, konkrétně v letech 2017 a 2019.

O obhajobu výsledku by se měl pokoušet na začátku září, stejně jako jeho soupeři k tomu bude mít ztíženou situaci. „Můžeme mít maximálně jednoho člena týmu, na hotelu budeme muset být zavření tři týdny v kuse bez toho, aniž bychom ho mohli pustit," trápí semifinalistu Davis Cupu z roku 2015.