V Číně se letos hrát nebude, rozhodly tamní úřady. Tenistky přijdou o Turnaj mistryň

- Marek Bartošík

Žádné turnaje ATP ani WTA se letos na podzim v Číně neuskuteční. Jedná se o reakci na vyhlášení čínských úřadů, které do konce roku 2020 zakázaly konání mezinárodních sportovních akcí. Rozhodnutí se týká čtyř mužských a sedmi ženských turnajů, včetně Turnaje mistryň.

Šanghaj, Peking či Šen-čen jsou známé čínské destinace, kde se konají prestižní tenisové akce. Letos tomu ale tak nebude. Čínské úřady ve zbývajících měsících roku 2020 neumožní pořádání mezinárodních sportovních událostí, a tak organizátorům nezbylo nic jiného než plánované tenisové turnaje zrušit.

Kalendář ATP i WTA tak značně prořídl. V tom mužském se neuskuteční Masters v Šanghaji, „pětistovka“ v Pekingu ani turnaje kategorie ATP Tour 250 v Čcheng-tu a Ču-chaji. Ženy přijdou rovnou o sedm turnajů, kromě tří ze základní kategorie WTA International budou muset oželet Turnaj mistryň (Šen-čen), WTA Elite Trophy (Ču-chaj) a také prestižní klání kategorie WTA Premier Mandatory v Pekingu a kategorie WTA Premier 5 ve Wu-chanu.

„Jsme velmi zklamaní, že naše akce světového významu se v Číně letos neuskuteční. Toto rozhodnutí nicméně respektujeme,“ uvedl šéf WTA Steve Simon.

Podobně se vyjádřil i Andrea Gaudenzi, který vede asociaci ATP. „Náš přístup během pandemie spočíval v tom, že jsme vždy vycházeli z místních pravidel pro pořádání akcí. Rozhodnutí čínské vlády respektujeme,“ sdělil Gaudenzi.

„Čínští fanoušci patří k těm nejnadšenějším. Vím, že se hráči těší na další možnost, kdy si před nimi budou moci zahrát,“ doplnil Ital.