Trofej solidarity a naděje 2020 by Moneta: Lehečka vyřadil nasazenou dvojku. Do finále postoupila i Krejčíková

- Redakce

Během sobotního dne se rozhodlo o finálových místech ve druhém díle Trofej solidarity a naděje 2020 by Moneta. V mužské části proti sobě nastoupili daviscupoví reprezentanti Zdeněk Kolář a Jonáš Forejtek, přičemž do finále postoupil druhý jmenovaný. Mezi ženami si postup zajistila Darja Viďmanová. Mladá tenistka vyzve v nedělním finále Barboru Krejčíkovou, která si v semifinále poradila s Miriam Kolodziejovou ve dvou setech.

Lehečka vyřadil druhého nasazeného Kleina
Finále mužské dvouhry v Prostějově nabídne duel českých talentů. Po Jonáši Forejtkovi uspěl také Jiří Lehečka (612.), který si po více jak dvou hodinách hry vyšlápl na dvojku turnaje Lukáše Kleina (309.).

Lehečka do zápasu vstoupil dvěma brejkboly, úvodní brejk si však připsal až o čtyři hry později, sám naopak nečelil jediné hrozbě soupeře. V polovině druhého setu český mladík odvrátil pět brejkbolů, v sedmém gemu nevyužil dva. Za stavu 4:4 sice podruhé v zápase vzal soupeři podání, duel ale nedopodával, ve dvanácté hře si o servis přišel podruhé. V závěrečném setu bylo k vidění hned šest brejků, o dva více získal Lehečka.

Forejtek v semifinále přehrál Koláře
Mezi muži se prvním finalistkou stal Jonáš Forejtek (432.). Vítěz turnaje ve Starých Splavech v sobotním semifinále našel recept na daviscupového parťáka Zdeňka Koláře (228.), kterého porazil 7:6(6), 6:3.

Lepší vstup do zápasu měl loňský šampion juniorského US Open, ve třetí hře využil druhý brejkbol. Soupeř však v osmém gemu zužitkoval první příležitost na returnu, sada nakonec dospěla do tiebreaku. Forejtek dvakrát okamžitě přišel o náskok minibrejku, za stavu 4:5 potřetí ve zkrácené hře neuspěl při vlastním podání. Kolář ovšem neproměnil ani jeden ze dvou setbolů, závěrečné čtyři míčky patřily jeho mladšímu soupeři. Zkraje druhé sady oba tenisté zahodili po jednom brejkbolu, Forejtek si však vypracoval druhý v osmé hře, který zužitkoval a následně bez problémů potvrdil. 

Dvouhra mužů
Zdeněk Kolář (228.) – Jonáš Forejtek (432.) 6:7(7), 3:6
Jiří Lehečka (612.) – Lukáš Klein (SVK, 309.) 6:4, 5:7, 6:2

Krejčíková si zahraje v Prostějově o titul
Barbora Krejčíková je druhou finalistkou ženské části turnaje v Prostějově. Česká tenistka potvrdila roli favoritky, když zvítězila v souboji s krajankou Miriam Kolodziejovou za 101 minut po setech 6:3 a 7:5.

Favorizovaná Krejčíková prolomila hned v prvním gemu podání své soupeřky. Brejk následně potvrdila, ačkoliv čelila dvěma brejkbolům. Výhodu jednoho brejku si čtyřiadvacetiletá tenistka udržela až do konce první sady, kterou ovládla poměrem 6:3. 

Vstup do druhého setu vyšel lépe Kolodziejové, která vedla již 4:0. Od té chvíle ale získala jediný gem a Krejčíková dovedla po velkém obratu i druhou sadu do zdárného konce.

Viďmanová přes Vlkovskou přešla do finále
První finalistkou turnaje v Prostějově se stala teprve sedmnáctiletá Darja Vidmanová. Ta v souboji kvalifikantek přehrála na centrálním kurtu dvakrát 6:2 o pět let starší krajanku Veroniku Vlkovskou.

Zápas byl plný dlouhých výměn, o čemž svědčí i fakt, že se přes poměrně jasné skóre hrálo bez minuty hodinu a půl. Vlkovská se radovala ve třetím gemu z prvního brejku, pak ale prohrála vlastní servis třikrát v řadě. Další dva brejky zaznamenala Vidmanová ve druhém setu. I v něm s ní držela Vlkovská krok pouze ze startu. Po celkově sedmé výhře na turnaji si Vidmanová zahraje v neděli o titul. Soupeřkou jí bude buď Barbora Krejčíková, nebo Miriam Kolodziejová

Dvouhra žen
Darja Viďmanová (-) – Veronika Vlkovská (1003.) 6:2, 6:2
Miriam Kolodziejová (940.) – Barbora Krejčíková (115.) 3:6, 5:7