Třináctiletý úkaz úřaduje. B. Fruhvirtová získala cenný skalp Siniakové

- Jan Vojkůvka

Mladičká Brenda Fruhvirtová na turnaji v Prostějově předvádí výkony, ze kterých by se radovala každá profesionálka. V základní skupině si připsala své druhé vítězství, když si vyšlápla na hvězdnou Kateřinu Siniakovou, kterou přehrála za hodinu a půl po setech 7:6(5), 6:1.

Když ve středu sestřelila Brenda Fruhvirtová za 58 minut Annu Siskovou, jednalo se o jedno z největších vítězství její kariéry. Vše ovšem o pouhý den později ještě vyšperkovala fantastickým výkonem proti 54. hráčce světa Kateřině Siniakové.

A to jí je teprve 13 let!

„Určitě je to super pocit a jsem za ten zápas velmi ráda,“ měla radost z výhry Fruhvirtová. „Podle mě jsem tam nevypustila ani jeden míč, takže to asi rozhodlo. Byla jsem aktivnější a hrála jsem dnes celkem dobře.“

V prvním setu přitom hned třikrát byla o brejk dole. Zkušenější Siniaková měla několikrát rozehráno úvodní dějství lépe a ve 12. hře si dokonce vypracovala setbol. Fruhvirtová ovšem zabrala, srovnala na 6:6 a v tiebreaku zvládla i dramatickou koncovku, v níž přišla o vedení 5:1.

„V tiebreaku jsem si to trochu zkomplikovala, ale nakonec dobrý,“ usmívala se.

První set se nakonec ukázal jako klíčový. Fruhvirtová, byť třikrát přišla o servis, dokázala vždy okamžitě soupeřku rebrejknout a po vyhraném tiebreaku převzala definitivně otěže střetnutí do vlastních rukou.

Ve druhé sadě totiž třikrát prorazila Siniakové servis, sama čelila pouze dvěma brejkbolům v šesté hře a to za stavu 4:1. Duel zakončila proměněným hned prvním mečbolem na returnu.

Mladičká tenistka tím oplatila zkušenější krajance porážku z loňské Extraligy, v níž padla po náročné bitvě 6:3, 2:6, 5:7. „Tehdy to bylo těsné ve třech setech. Už si to úplně nepamatuji, ale ve třetím setu jsme se hodně tahaly a bylo to blízko,“ vzpomínala na tehdejší střetnutí.

„Od extraligy jsem se obecně zlepšila, za poslední týden hlavně na servisu. Trochu jsem změnila i svou hru,“ hledala příčiny úspěšné odvety.

V dalším utkání čeká na talentovanou hráčku sedmnáctiletá Darja Viďmanová, jež také porazila v Prostějově Siniakovou. „Ona, jak je vysoká, tak hodně dosáhne. Uvidíme,“ nechtěla se příliš pouštět do spekulací před závěrečným utkáním v základní skupině, ve kterém si to obě soupeřky rozdají o postup do semifinále.