Trofej solidarity a naděje 2020 by Moneta: Brenda Fruhvirtová si vyšlápla na Siniakovou. Ta končí v základní skupině

- Redakce

Čtvrteční den druhého dílu Trofej solidarity a naděje 2020 by Moneta má za sebou úvodní zápasy. Největším překvapením je výhra třináctileté Brendy Fruhvirtové, která našla recept na Kateřinu Siniakovou. Ve hře byla také přemožitelka Siniakové ze středečního odpoledne Darja Viďmanová, jež vyhrála nad Annou Siskovou.

Sačko přehrál Michneva
Ukrajinský tenista Vitalij Sačko (536.) v Prostějově dokázal po porážce s Jonášem Forejtkem vybojovat první vítězství. V souboji s Petrem Michnevem (843.) zvítězil ve dvou setech 7:6(3), 6:3. V prvním setu přitom prohrával už 3:5, ale nakonec hrozbu ztráty sady odvrátil a a po zvládnutém tiebreaku už soupeři další brejk nepovolil.

Forejtek za 57 minut porazil Šafránka
Blízko k postupu do semifinále je Jonáš Forejtek (432.), který ve svém druhém utkání v základní skupině porazil Václava Šafránka (320.) 6:4, 6:2. Forejtek se po ztraceném podání v dlouhé páté hře první sady rychle oklepal a okamžitě soupeře rebrejknul. V desátém gemu na returnu poté první set zakončil a dostal se tím do velké herní pohody, kterou přetavil v hladké vítězství v dějství druhém.

Staněk se proti Pavláskovi otřepal z kanára
Robin Staněk ve druhém zápase v hlavní soutěži oslavil první výhru. Úspěšný hráč z kvalifikace ve čtvrtek odpoledne ustál hodinu a třičtvrtě zajímavý souboj proti Adamu Pavláskovi, kterého nakonec udolal 0:6, 6:2, 7:6(6). Tenisté si v úvodních dvou sadách shodně třikrát ztratili podání, v závěrečném setu došlo na tři brejkboly. Pro Staňka zároveň znamenaly mečboly, na returnu však ještě neuspěl. Někdejší dvaadvacátý junior světa nakonec zvítězil v tiebreaku, ve kterém zužitkoval celkově šestý mečbol. 

Kolář nezaváhal se Štylerem
Zdeněk Kolář vyhrál také druhý zápas na Trofej solidarity a naděje 2020 by Moneta. Nejvýše nasazený hráč ve čtvrtek nedopustil překvapení s Ondřejem Štylerem, kterého porazil 6:4, 6:3. Kolář během zápasu neodvracel jediný brejkbol, naopak se při servisu protihráče dostal ke čtyřem příležitostem, dvě z nich využil. 

Šátral otočil zápas s Vrbenským
Čtvrteční dopoledne přineslo čtyři vítězství tenistů, kteří uspěli už ve středu. Poslední z kvarteta to dokázal Jan Šátral, jenž zvrátil duel s Michaelem Vrbenským po sadách 3:6, 6:4, 6:1. Šátral přitom byl set a dva brejky pozadu, od stavu 3:6, 0:3 ale čtyřikrát uspěl při servisu protihráče, ve zbytku klání ztratil jen dva gemy. Šátrala v pátek čeká duel o semifinále s dalším dosud neporaženým – Jiřím Lehečkou.

Poljak bude hrát o semifinále
David Poljak ve čtvrtečním duelu s Pavlem Nejedlým přidal druhou výhru v základní skupině, svého protihráče přehrál 6:2, 6:4. V úvodním setu bylo k vidění hned šest brejků, první udržené podání si připsal Poljak až za stavu 3:2, když odvrátil stav 15:40. Vítěz úvodní sady ve druhém setu prohrával 1:3, čistou hrou ale získal rebrejk, za stavu 4:4 podruhé v setu uspěl na returnu. V pátek ho čeká přímý souboj o semifinále s Lukášem Kleinem.

Lehečka neztratil set ani ve čtvrtek
Druhou výhru ve čtvrtek vybojoval také Jiří Lehečka. Osmnáctiletý Čech dopoledne dokázal najít recept na Marka Gengela, kterého porazil 7:6(6), 6:1. Lehečka v prvním setu dvakrát nedopodával set do vítězného konce, v tiebreaku zužitkoval druhou příležitost na ukončení dějství. Po úspěšné druhé sadě bude v pátek usilovat o semifinále.

Klein si poradil také ve druhém zápase
Slovenský tenista Lukáš Klein je po dvou utkáních stoprocentní. Druhý nasazený mužské části turnaje ve čtvrtek dopoledne přehrál českého mladíka Daniela Siniakova 6:2, 7:5. Klein ve druhém setu vedl 3:2 a šel na podání, od té doby ale dvakrát ztratil servis. Favorit přesto třetí sadu nepřipustil, závěrečné čtyři gemy patřily právě jemu.

Dvouhra mužů
Marek Gengel (478.) – Jiří Lehečka (612.) 6:7(6), 1:6
Daniel Siniakov (1825.) – Lukáš Klein (SVK, 309.) 2:6, 5:7
David Poljak (457.) –  Pavel Nejedlý (464.) 6:2, 6:4
Jan Šátral (373.) – Michael Vrbenský (402.) 3:6, 6:4, 6:1
Zdeněk Kolář (228.) – Ondřej Štyler (1926.) 6:4, 6:3
Adam Pavlásek (381.) – Robin Staněk (640.) 6:0, 2:6, 6:7(6)
Jonáš Forejtek (432.) – Václav Šafránek (320.) 6:4, 6:2
Vitalij Sačko (UKR, 536.) – Petr Michnev (843.) 7:6(3), 6:3

Vlkovská se otřepala z kanára a odvrátila mečbol
Veronika Vlkovská vybojovala druhou prostějovskou výhru. V zápase proti Barboře Palicové vyhrála 0:6, 7:6(3), 7:5, když ve druhé sadě za stavu 5:6 zažehnala mečbol, v tiebreaku uspěla i přes ztracený minibrejk ve třetí rozehře. Vlkovská byla pozadu také ve třetím setu, za stavu 2:4 odvrácela brejkbol. V desáté hře na poslední chvíli uspěla na returnu, o dva gemy později využila druhý mečbol.

Tomanová udolala Smitkovou
Závěr čtvrtečního programu nabídl drama mezi Terezou Smitkovou a Nikolou Tomanovou. Po téměř dvou hodinách hry se z výhry 7:5, 7:6(11) nakonec radovala Tomanová. Vítězka zápasu pětkrát v utkání získala brejk, potvrdila ho však jen ve dvanáctém gemu prvního setu, ve druhé sadě dvakrát nedopodávala na výhru. V tiebreaku se Tomanové podařilo otočit z 1:4, za stavu 9:9 a 11:11 odvrátila setbol. Celkově zužitkovala až šestý mečbol, který jí přinesl druhé vítězství ve skupině. V pátek bude proti Veronice Vlkovské bojovat o semifinálovou vstupenku.

Kolodziejová nedala šanci Miklové
Nedávná fedcupová reprezentantka Miriam Kolodziejová v Prostějově zapisuje skvělé výsledky. Po vítězství nad Johannou Markovou ve čtvrtek odpoledne smetla Barboru Miklovou po setech 6:2, 6:0. Kolodziejová po brejku ve druhé hře ztratila vlastní servis, vzápětí se však třidvacetileté hráčce rovněž vydařil rebrejk. Druhý úspěch na returnu se jí podařil v osmém gemu, který uzavřel sadu. Ve druhém dějství zužitkovala všechny tři brejkboly. 

Viďmanová navázala na výhru se Siniakovou
Darja Viďmanová bude v pátek hrát o semifinále dvouhry. Sedmnáctiletá Češka ve svém druhém utkání v Prostějově překvapila také Annu Siskovou po sadách 7:6(4), 6:4. Viďmanová v prvním setu nezužitkovala vedení 5:3, po ztrátě tří gemů za sebou si ovšem vynutila tiebreak, ve kterém vyhrála všech šest výměn při podání soupeřky. Aktuálně čtyřicátá juniorka světa ve druhé sadě stáhla manko z 0:2, ve výhře jí nezabránila ani ztráta podání z šesté a osmé hry.

B. Fruhvirtová zaskočila Siniakovou
Brenda Fruhvirtová se ve čtvrtek odpoledne dočkala velkého vítězství. Třináctiletá naděje českého tenisu na Moravia Open porazila nejvýše nasazenou hráčku a grandslamovou šampionku ve čtyřhře Kateřinu Siniakovou 7:6(5), 6:1. Fruhvirtová tak má v zádech dvě výhry, Siniaková na tu první stále čeká.
Mladší z tenistek si v první a sedmé hře úvodního setu přišla o servisy, v obou případech se jí podařil rebrejk. Za stavu 5:4 na returnu dokonce měla setbol, který protihráčka odvrátila. Siniakové se vzápětí podařil brejk, při vlastním podání měla setbol, Fruhvirtová ale dovedla sadu do tiebreaku, ve kterém i zásluhou rychlého vedení 5:1 uspěla. Ve druhém setu byly k vidění tři brejky, při podání soupeřky pokaždé uspěla Fruhvirtová. 

Krejčíková dominovala
Druhou výhru v Prostějově si zajistila ve čtvrtek odpoledne Barbora Krejčíková (115.). Ta zcela dominovala v utkání s Lindou Fruhvirtovou (809.), kterou deklasovala 6:2, 6:0. Fruhvirtovou může mrzet, že ve druhé hře první sady nevyužila dva brejkboly a nedostala soupeřku pod tlak. Krejčíková totiž posléze poprvé prorazila mladičké tenistce podání a utkání pevně uchopila do rukou.

Laboutková proti Horáčkové nezaváhala
Ve skupině B, které vévodí Krejčíková, se Anetě Laboutkové (733.) podařilo porazit Gabrielu Horáčkovou (646.) 6:3, 6:1 a ještě vykřesala malou naději na postup do semifinále. K tomu ovšem bude potřebovat nejen vlastní výhru nad Lindou Fruhvirtovou, ale také úspěch Horáčkové proti zmíněné Krejčíkové.

Marková udělila kanára
Johana Marková (403.) si v Prostějově připsala první výhru ve skupině. V souboji s Lindou Noskovou (1094.) zvítězila 6:0, 6:4. Postup do semifinále však nemá kvůli prohře s Miriam Kolodziejovou ve svých rukách.

Dvouhra žen
Darja Viďmanová (-)
 – Anna Sisková (559.) 7:6(4), 6:4
Kateřina Siniaková (54.) – Brenda Fruhvirtová (-) 6:7(5), 1:6
Johana Marková (403.) – Linda Nosková (1094.) 6:0, 6:4
Barbora Krejčíková (115.) – Linda Fruhvirtová (809.) 6:2, 6:0
Miriam Kolodziejová (940.) – Barbora Miklová (595.) 6:2, 6:0
Gabriela Horáčková (646.) – Aneta Laboutková (733.) 3:6, 1:6
Tereza Smitková (378.) – Nikola Tomanová (708.) 5:7, 6:7(11) 
Veronika Vlkovská (1003.) – Barbora Palicová (-) 0:6, 7:6(3), 7:5