Kvitová vykročila v Berlíně vítězně. Místní kurt se mi zamlouvá, protože je to tráva, smála se po výhře

- Jan Havlovic

Petře Kvitové vyšel vstup do exhibičního turnaje v Berlíně, když v pondělním klání přehrála domácí Andreu Petkovicovou ve dvou setech. Česká tenistka se vypořádala i s nepříjemným slunečním svitem. „Někdy to bylo během zápasu opravdu složité,“ okomentovala Kvitová ztížené podmínky na Steffi Graf Stadium. Kvitová vyzve v úterním semifinále Kiki Bertensovou.

Třicetiletá Kvitová měla před berlínským klání s Petkovicovou zápornou bilanci 5:6. Poslední dva vzájemné duely navíc prohrála a zkušená Němka nepatří mezi oblíbené soupeřky české tenistky. 

V Berlíně se dvojnásobné grandslamové wimbledonské šampionce duel vydařil a při letošní premiéře na travnatém povrchu slavila výhru 6:4, 6:1. Kvitové se podařilo vyrovnat i s nepříjemným slunečným svitem, který zhoršoval orientaci na kurtu.

Stín dělal pak problémy především Petkovicové. „Na obou stranách kurtu to bylo zvláštní, snažila jsme se s tím vyrovnat. V některých pasážích zápasu to bylo opravdu složité,“ popisovala Kvitová své dojmy v pozápasovém rozhovoru.

Česká lvice se vrátila na milovanou trávu a povrch na stadionu Steffi Grafové si pochvalovala. „Kurt se mi zamlouvá, protože to je tráva,“ smála se dvanáctá hráčka světa.

Po pondělní výhře čeká Petru Kvitovou o den později další duel – v semifinále se postaví Nizozemce Kiki Bertensové. „Jednou jsme proti sobě hrály ve Wimbledonu, to si pamatuji,“ připomněla Kvitová pět let starý zápas, ve kterém Bertensovou doslova zničila a zvítězila 6:1, 6:0. 

Nizozemská jednička se od té doby nicméně výrazně výkonnostně zlepšila a pro úterní duel těžko hledat favorita. Obě tenistky se vzájemně otestovaly při nedělním tréninku. „Potrénovaly jsme tady na centrálním dvorci. Celkově jsme proti sobě hrály několikrát, na odlišných površích. Moc se na ten zápas těším,“ dodala závěrem Kvitová, která má s Bertensovou bilanci 3:3.

Začátek česko-nizozemského duelu je v Berlíně naplánovaný v 17:30.