Češi v akci: Šafářová v Praze získala titul, v Ostravě je Kolář ve finále

- Daniel Kubelka

Závěrečné boje čekaly o víkendu na tenisty na aktuálních turnajích ATP a WTA. Lucie Šafářová v pravé poledne odstartovala před zcela zaplněným hledištěm boj o turnajové prvenství na pražském podniku J&T Banka Prague Open. V Ostravě sledovali diváci na tamním challengeru souboj Marka Michaličky se Zdeňkem Kolářem o postup do finále. Úspěšnými kvalifikačními souboji o účast v hlavní soutěži v Madridu prošli Kateřina Siniaková a Radek Štěpánek.

Šafářová vyzvala Stosurovou v pražském finále

Lucie Šafářová triumfovala na turnaji J&T Banka Prague Open v pražské Stromovce. V boji o vítězné vavříny v ženské dvouhře porazila patnáctá hráčka světového žebříčku Australanku Samanthu Stosurovou. Ve čtrnáctém vzájemném duelu na profesionálním okruhu upravila Češka vzájemnou bilanci na 10-3 a získala svůj sedmý singlový titul. Daleko důležitější ovšem je, že se Češka v Praze odrazila ode dna. Letos do tohoto turnaje ještě nevyhrála a na grandslamu v Paříži bude obhajovat finálovou účast, což by mohlo hodně otřást jejím žebříčkovým postavením...

V Ostravě byly na programu semifinálové boje

Ostravský challenger vstupuje do své finálové fáze a diváci v tamním tenisovém areálu viděli dva semifinálové souboje. Po úvodním střetnutí Francouze Constanta Lestiennea s Italem Stefanem Napolitanem se od půl jedné na kurtu představila dvě česká překvapení celého turnaje. Zdeněk Kolář, aktuálně až 487. hráč světového pořadí, vyzval v souboji o finálovou účast dalšího Čecha v singlovém pavouku, Marka Michaličku. Kolář loni s Michaličkou dvakrát prohrál, ale v sobotu mu nedal šanci a aktivní hrou a skvělým podáním soupeře hladce 6:2, 6:1 porazil. Mohl by se posunout na žebříčku až někam ke 350. místu na světě. Marek Michalička by měl být v novém žebříčku 266., což mu zajistí účast v hlavních soutěžích některých challengerů a navíc získal díky postupu do semifinále jako tzv. "special exempt" místo v hlavní soutěži challengeru ve francouzském Aix En Provence, kde se hraje dokonce o 85 000 eur a hráči mají kompletně pokryté náklady na ubytování a stravování. 

Štěpánek se Siniakovou uspěli v boji o Madrid

Významného úspěchu v Madridu dosáhla Kateřina Siniaková. Ta v Praze neobhájila loňské semifinále (a s ním 110 bodů do žebříčku WTA), když postoupila jen do druhého kola. V Madridu však loni nestartovala a tak postup do hlavní soutěže přes Američanku Bethanii Mattekovou-Sandsovou, tradiční deblovou partnerku Lucie Šafářové a zisk 30 bodů do žebříčku, znamená vítaný zisk. Aby se však přiblížila postupu do hlavní soutěže ve Wimbledonu, bude muset Siniaková buď porazit v hlavní soutěži v 1. kole Anu Ivanovičovou nebo zazářit následující týden v Římě. 

Do dvoukolové kvalifikace vstoupil i český veterán Radek Štěpánek. Sedmatřicetiletý tenista se v souboji dvou generací utkal s takřka o dvacet let mladším Američanem Taylorem Fritzem, který loňskou sezónu zakončil jako nejlepší junior světa. Fritz vedl v rozhodujícím setu už 4:1, ale nakonec po setech 6:3, 3:6,4:6 prohrál. Štěpánek už nyní začíná obhajovat loňské body, nicméně až do poloviny července mu vypadnou z žebříčku body jen za 2. kolo grandslamu v Paříži.  

Cenného triumfu na turnaji ITF v chorvatském městě Tučepi získala ve čtyřhře Petra Krejsová. 

ATP/WTA

Praha - J&T Banka Prague Open (426 750 USD, antuka, finále dvouhry)
Samantha Stosurová (AUS, 25.) - LUCIE ŠAFÁŘOVÁ (16.)  6:3, 3:6, 4:6

MUTUA Madrid Open (WTA Premier Mansdatory, antuka, 2. kolo kvalifikace)

KATEŘINA SINIAKOVÁ (113) - Bethanie Matteková-Sandsová (USA, 87.) 6:2, 1:6, 6:3

MUTUA Madrid Open (ATP, antuka, 1. kolo kvalifikace)
RADEK ŠTĚPÁNEK (141.) - Taylor Harry Fritz (USA, 70.) 3:6, 6:3, 6:4

 

Challengery
Ostrava - Prosperita Open (42 500 eur + H, antuka, semifinále dvouhry)
ZDENĚK KOLÁŘ (487.) - MAREK MICHALIČKA (304.) 6:2, 6:1

ITF

Tučepi (CRO, 10.000 USD, antuka, finále čtyřhry)
Emma Leineová (FIN), Adrijana Lekajová (CRO) - Daša Ivanovová (USA), PETRA KREJSOVÁ  3:6, 6:2, 5:10