Organizátoři Wimbledonu se rozhodli podpořit tenisty. Kolik milionů rozdají?

- Michal Hladký

Neúčast na Wimbledonu pocítí peněženka tenisty nemalou mírou. Vždyť jen za pouhou prohru v prvním kole dvouhry každý z nich obdrží skoro milion a půl korun! Jenže o tento příjem tenisté letos přišli, tyto trable však postřehli i samotní organizátoři, ti se totiž rozhodli rozdělit 10 milionů liber mezi hráče, kteří se měli na travnatém grandslamu objevit.

V přepočtu skoro 300 milionů českých korun. Tolik se organizátoři Wimbledonu rozhodli rozdělit mezi hráče, kteří se sice grandslamu měli zúčastnit, nicméně zrušením celé akce jim zbyly tak akorát oči pro pláč. 

„Víme, že spousta hráčů a hráček se potýkala s nedostatkem financí, které způsobilo zrušení Wimbledonu," okomentoval Richard Lewis, výkonný ředitel turnaje, rozhodnutí organizátorů britského grandslamu, jenž se naposledy neuskutečnil kvůli 2. světové válce v roce 1945. 

Obzvlášť pro tenisty, kteří nefigurují mezi nejlepšími na planetě, se jedná o opravdu slušnou sumu. Každý hráč a hráčka, které by žebříček ATP či WTA poslal rovnou do hlavního turnaje ve dvouhře, obdrží v přepočtu 750 tisíc korun. Ti, kteří měli zajištěnou účast alespoň v kvalifikaci, pak obdrží o polovinu méně. 

Na suchu nezůstali ani deblisté. Pro každého ze 120 hráčů a hráček byla vyčleněna částka necelých 200 tisíc českých korun. 16 účastníků turnaje vozíčkářů získá podobnou částku jako hráči čtyřhry. Ti vozíčkáři, kteří mají i omezenou hybnost rukou, pak obdrží 150 tisíc korun. 

Kolik peněz Wimbledon rozdá? 

25 000 liber (+- 750 tisíc korun) pro každého z 256 účastníků hlavního turnaje v singlu
12 500 liber (+- 375 tisíc korun) pro každého ze 224 účastníků kvalifikace v singlu 
6 250 liber (+- 185 tisíc korun) pro každého ze 120 účastníků hlavního turnaje v deblu
6 000 liber (+- 180 tisíc korun) pro každého ze 16 účastníků turnaje vozíčkářů 
5 000 liber (+- 150 tisíc korun) pro každého ze 4 účastníků turnaje vozíčkářů s omezenou hybností rukou