Pohár předán! Česko-slovenské souboje by měly pokračovat

- Jakub Slunečko

Prezidenti českého a slovenského tenisového svazu se ve čtvrtek potkali v Praze při příležitosti předání trofeje za úspěšní pilotní ročník Poháru přátelství (Češi vyhráli nad Slováky 8:2 na body), který proběhl o víkendu. Akce měla velký ohlas na obou stranách a neměla by být jednorázovou záležitostí. „Byla by škoda, aby takový senzační projekt nepokračoval. V budoucnu budeme chtít hrát o putovní Pohár přátelství,“ řekl prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka.

Bude sice složité najít v nabitém tenisovém kalendáři volný prostor, ale hromadné zápasy různých kategorií mezi Českem a Slovenskem by se v budoucnu měly opakovat. Minimálně v mládežnické sféře. 

„Byla to nesmírně vydařená akce, v tak masovém rozsahu jsme se ještě nikdy nepotkali. Všichni Slováci si nesmírně pochvalovali možnost konfrontace s českými hráči. Tenistům z obou zemí to určitě pomůže při restartu sezony, jak v juniorech, tak v dospělých,“ pochvaloval si víkendovou akci Tibor Macko, prezident Slovenského tenisového svazu.

Se svým kolegou si notoval i prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka. „Atmosféra byla naprosto mimořádná a hlavně na mladých hráčích byla vidět zarputilost jako při grandslamu. Přitom to byl přátelský zápas, který se ale hrál úplně naplno.“

„Je to výborná věc hlavně pro mladé hráče, často to byla jejich první mezinárodní zkušenost. Nebylo by určitě od věci, kdybychom v termínové listině našli nějaký víkend, kdy se stejným modelem utkáme jako Češi a Slováci znovu.“ 

Detaily o možném termínu konání dalšího megazápasu však zatím nejsou známy. Možné je, že by se hrálo například hned po konci hlavní tenisové sezony na začátku listopadu a nebo během plné přípravy na tu novou v prosinci, kdy se například v Česku hraje Tenisová extraliga.

Pokud se podobný velký zápas mezi Čechy a Slováky bude opakovat, program by mohly obohatit i souboje tenisových legend z obou zemí. S touto myšlenkou přišla dokonce sama jedna z tenisových osobností – bývalá světová pětka Daniela Hantuchová. Oba prezidenti svazů si také tento nápad pochvalovali.

Podle Kaderky by se v budoucnu mělo hrát o putovní Pohár přátelství.

Ten Kaderka poprvé slavnostně převzal ve čtvrtek na břehu Vltavy za víkendové vítězství Čechů. Ti porazili své slovenské soupeře celkem v osmi věkových kategoriích z deseti, a to včetně seniorských daviscupových a fedcupových týmů.

„Očekávali jsme, že kvalita slovenského tenisu je jinde než kvalita českého tenisu. I tak to pro nás byla skvělá zkušenosti a věřím, že to nebude naposledy,“ řekl Tibor Macko.

Slovenská výprava byla v Praze při příležitosti předání poháru pohoštěna svíčkovou s knedlíkem a mezi oběma stranami panovala velice přátelská atmosféra.

Ostatně Češi a Slováci spolu drží tradičně pospolu i na tenisovém poli. „Bojujeme za společné cíle. Hlasujeme spolu na evropských a světových kongresech. Bojovali jsme proti novému formátu Davis Cupu a Fed Cupu a taky proti transition tour,“ pochvaloval si dlouhodobou spolupráci Ivo Kaderka.

„Ostatně byl to slovenský nápad, že aspoň první kolo Davis Cupu se bude hrát vždy na domácí půdě jednoho ze soupeřů. Potom jsme to společně prosadili,“ dodal Kaderka s tím, že jinak by diváci nemuseli vidět daviscupové zápasy na domácí půdě kvůli novému formátu už vůbec.

Generální sekretář slovenského svazu Igor Moška pak připomněl, že Češi a Slováci mají spolu při hlasování na poli Mezinárodní tenisové federace velké slovo. „Největší váhu tam mají grandslamové země – dvanáct hlasů. Jenže Češi mají devět a Slováci sedm, takže dohromady jsme při hlasování silnější než třeba USA.“

Spolupráce probíhá i formou výměn volných karet do turnajů v juniorech i seniorech (ITF, challengery) pořádaných v Česku a na Slovensku. Obě země také kooperují výměnami informací ohledně trenérských seminářů či sdílením rozhodčích na turnajích.

Vzájemná spolupráce by teď měla být umocněna právě dlouhodobým projektem Poháru přátelství, který má za sebou veleúspěšný pilotní ročník. Na detailech ohledně možného data konání či formátu se však bude teprve pracovat.


Galerie