Kvitová se vrací po zranění. Bude muset omezit jeden povrch

- Jakub Slunečko

Petra Kvitová si v posledních týdnech dávala od tenisových zápasů pauzu, protože musela léčit bolavé předloktí. Příčina problémů? Antuka. „Budu se ji snažit v budoucnu omezit,“ řekla Kvitová na čtvrtečním setkání s novináři.

Aktuální světovou hráčku číslo 12 bolelo levé předloktí už na konci května, kdy se v Česku obnovila tenisová sezona turnajem O pohár prezidenta ČTS. Ten ale ještě odehrála a úspěšně vyhrála. 

„Při jednom úderu mi v tom ruplo a od té doby s tím zápolím. Jde o předloktí. Bolí to hlavně při forhendu a ruka mi pak začne tuhnout,“ vysvětlovala Kvitová své zdravotní komplikace. 

Od konce května se proto snažila léčit levačku – svou hlavní tenisovou ruku – se známým profesorem Pavlem Kolářem. Odehrála pouze jeden zápas proti Markétě Vondroušové, ale poté si zranění obnovila a musela vynechat i přátelský zápas fedcupového týmu proti Slovensku.

„Panu Kolářovi se podařilo moji ruku uvolnit. Dopadlo to ale nakonec snad dobře a není to nic extra vážného. Bylo to způsobeno antukou. Snažím se na ni víc liftovat a to pak ruka trpí. Míček navíc na antuce skáče všude možně, což je taky fyzicky náročné,“ vysvětlovala Kvitová.

„Za tu spoustu let už ruka musela něco zkusit.“ 

Z toho důvodu se Kvitová rozhodla, že do budoucna antukové turnaje zatím nespecifikovaným způsobem omezí. Podobně jako třeba Roger Federer. 

„Musím se o ruku víc starat a lépe se na antuku připravovat, když už na ni budu hrát,“ věděla aktuální česká dvojka. „Na trávě a na tvrdém povrchu by mě to snad trápit nemělo,“ doufala a připomněla, že už v pondělí 13. července začíná hrát na dvou exhibicích v Berlíně (jedna se bude hrát na trávě, druhá na betonu).

Kvitová ale odmítla, že by se kvůli zdravotním problémům na antuce nezúčastnila Roland Garros, které je na letošek naplánováno na přelom září a října. „Pokud Roland Garros bude a zdraví mi to dovolí, tak tam určitě pojedu. Budu se na to ale muset připravit o něco víc než normálně.“

V mezičase před ostřejším startem na berlínských exhibicích Petra Kvitová stačila třeba zavítat na stadion své oblíbené fotbalové Slavie a oslavit slávistický titul při středečním pražském derby proti Spartě. 

A také stihla jednu podstatnější záležitost – změnit svou manažerskou strukturu. Od 1. července už totiž Kvitovou v Česku nezastupuje agentura Česká sportovní Miroslava Černoška, ale nově marketingová agentura Sport Institute, kterou vede David Trunda. Ten je zároveň i ředitelem TK Sparta Praha, kde Kvitová trénuje.

„S příchodem do Prahy jsem se rozhodla pro změnu v této oblasti. Nová agentura je spojená se Spartou, kde i trénuju, takže budu mít vše na jednom místě. Panu Černoškovi za mnohaletou spolupráci děkuju,“ okomentovala změnu Kvitová.

„Máme z toho velkou radost. Věříme, že Petře pomůžeme, aby byla spokojená a mohla v klidu hrát tenis. Je to pro nás velká čest a závazek,“ dodal ředitel agentury a tenisové Sparty David Trunda.

V zahraničí i nadále zastupuje Petru Kvitovou společnost IMG.