Thiem se nabitého plánu nebojí. K účasti v Paříži i New Yorku je však skeptický

- Marek Bartošík

Elitní tenisté se pomalu připravují na velmi náročný restart sezóny. Nahuštěnému programu dominují dva grandslamy (US Open, Roland Garros), které se počínaje koncem srpna uskuteční s mezerou pouhých dvou týdnů. Není divu, že mnohá tenisová esa uvažují o vynechání jednoho z turnajů velké čtyřky. To platí i pro Dominica Thiema.

Světovou trojku Dominica Thiema čeká obtížné rozhodování. Jako by nestačilo, že se US Open a Roland Garros konají s minimálním odstupem dvou týdnů. V kalendáři ATP navíc figuruje turnaj v rakouském Kitzbühelu, jenž je pro Rakušana domácím. Tato akce se uskuteční ve druhém týdnu US Open.

Možností tak má šestadvacetiletý Rakušan vícero. Po které sáhne, dosud není jasné. Už nyní ale uvažuje tak, že si vybere pouze jednu ze dvou naplánovaných grandslamových akcí pro zbytek sezóny 2020.

„Zatím to vidím tak, že musím obětovat jeden ze dvou grandslamů,“ uvedl pro Tiroler Tageszeitung.

Trojnásobný grandslamový finalista má rozhodování ztíženo faktem, že se mu daří jak na antuce, tak na tvrdém povrchu. Dosud se může pyšnit finálovou účastí na Roland Garros i Australian Open, na newyorském US Open zase pravidelně prochází do druhého týdne – do osmifinále postoupil čtyřikrát ze šesti účastí. Že mu tvrdý povrch sedí čím dál více, dokazují mimo jiné tři prestižní tituly z loňské sezóny (Indian Wells, Peking, Vídeň).

„Pokud se mi vydaří US Open, bude velmi náročné účastnit se French Open. Nicméně pokud se z New Yorku dostanu dříve, bude to dobré pro Paříž,“ zmínil Rakušan.

Thiem loni v Paříži dokráčel až do finále, kde vzal set Rafaelu Nadalovi. Naopak v New Yorku se mu nedařilo, když vypadl už v prvním kole s Thomasem Fabbianem. Vzhledem k jeho skvělé fyzické kondici a opakovaným tendencím k náročnému turnajovému plánu je stále možné, že se zúčastní obou grandslamů. A třeba bude právě jeho zdánlivě nekonečný fyzický fond rozhodujícím faktorem při cestě za úspěchem…