České challengery mají šanci na skvělé obsazení. Bude těžké se tam dostat, nezapírá Macháč

- Marek Bartošík

Od 10. srpna do poloviny září se můžou čeští tenisoví fanoušci těšit na žně, jelikož se uskuteční pražský turnaj WTA a posléze hned čtyři mužské challengery nejvyšší kategorie (Challenger 125). Je však otázkou, kolik domácích hráčů se na zmíněných challengerech představí, konkurence bude kvůli skromnějšímu kalendáři i menšímu pavouku patrně obrovská.

Čtyři týdny, čtyři challengery nejvyšší kategorie, kde na vítěze čeká hned 125 bodů. Takový je program mužských turnajů na českém území od poloviny srpna do poloviny září.

Po dvou pražských akcích se tenisté přesunou do Ostravy a posléze do Prostějova. Pokud by měl některý z domácích hráčů formu a série antukových podniků by se mu vydařila, může díky štědré bodové dotaci očekávat výrazný posun žebříčkem.

Jedním z kandidátů na úspěch je bezesporu Tomáš Macháč. Devatenáctiletý tenista získal v únoru v Koblenzi svůj první challengerový titul a s ním 80 bodů do žebříčku. Navíc se mu na domácích akcích daří – loni si připsal semifinále v Liberci a čtvrtfinále v Ostravě, na konci roku 2018 opanoval tři turnaje ITF během pouhého měsíce.

Aktuálně 256. tenista světa nyní pokukuje po dalších triumfech na domácí půdě. Za normálních okolností by se do hlavní soutěže challengerů bez problémů pronikl, současný stav mu však nenahrává. „Myslím, že i s mým žebříčkem bude hodně těžké se dostat, protože se v těch týdnech koná málo turnajů,“ uvědomuje si Macháč.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

#atpchallenger #Winner #firstatptitle??? #thankful #Journey#Tennis

Příspěvek sdílený Tomas Machac (@tomas_machac),Úno 24, 2020 v 12:02 PST

Čím to? Zatímco ve standardních týdnech před koronavirovou pauzou se zpravidla uskutečnily v jediném týdnu tři challengery a taktéž tři podniky ATP, v upraveném srpnovém a zářijovém kalendáři je místo na stejný počet challengerů, ale pouze na jeden turnaj ATP.

Na české challengery tak velmi pravděpodobně zavítá řada kvalitních antukářů z první a druhé stovky žebříčku. Startovní pole hlavní soutěže je ke všemu zredukováno ze 48 na pouhých 32 míst, což v kombinaci se skromnějším počtem turnajů znamená velký nárůst nároků na žebříčkové postavení účastníků.

Zmíněnému Macháčovi to může zkomplikovat snahu o další posun rankingem. Už nyní se pohybuje na pozici, která by mu s trochou štěstí mohla zajistit místo v grandslamové kvalifikaci – třeba už na letošním Roland Garros. K jistotě by ale potřeboval ještě několik desítek bodů přidat.

„Nevím, jak to bude s body, jestli něco vypadne, nebo ne. Pokud mi body nevypadnou, pak je šance veliká. Byl bych samozřejmě rád, udělám pro to všechno,“ doplnil Macháč, jenž se jako junior zúčastnil všech grandslamů.