Statistikám navzdory. Djokovič v rivalitě legend poráží zákon čísel

- Marek Bartošík

Desítky zápasů mezi Rogerem Federerem a Novakem Djokovičem nabídly dechberoucí tenisové momenty. V posledních letech má v tomto soupeření navrch Djokovič, což platí obzvlášť pro grandslamové bitvy. Ve statistikách švýcarsko-srbské rivality však nalezneme nejen bilanci zápasů, ale i výjimečný statistický paradox.

Novak Djokovič dlouhá léta ve vzájemné bilanci s Rogerem Federerem zaostával. Se začátkem jeho fenomenální sezóny 2011 ale začal srbský tenista ztrátu na Švýcara rychle stahovat a po Australian Open 2016 se už mohl pyšnit pozitivní bilancí proti svému velkému rivalovi.

O to více překvapí pohled na jiná čísla, než je poměr 27 ku 23 na zápasy pro Novaka Djokoviče ve srovnání s Rogerem Federerem. Švýcarský elegán totiž dominuje v počtu vyhraných setů, her i míčů – v těchto vedlejších statistikách je lepší vždy v řádu desetin procent.

Navzdory tomu ale prohrál se Srbem 54 procent vzájemných utkání (27 z 50). Čím si takovou nesrovnalost vysvětlit? Djokovič zkrátka dokáže vyhrávat velmi vyrovnané zápasy, v nichž získá třeba i méně fiftýnů – například ve finále loňského Wimbledonu Federer nastřádal 218 bodů a ztratil „pouze“ 204, také gemů ovládl více (36:32). Kvůli třem neúspěšným tiebreakům ale nakonec svůj devátý wimbledonský vavřín nezískal.

Švýcarova dominance v soubojích s Djokovičem není v epických grandslamových kláních, ale ve svižnějších dvousetových zápasech. Jeho šest posledních triumfů nad srbským rivalem mělo shodné charakteristiky – výsledek 2:0 na sety, čas do 100 minut.

O Djokovičově lepší vytrvalosti a mentalitě v rozhodujících okamžicích největších tenisových bitev svědčí rozdíl mezi bilancí na grandslamech (11:6 pro Srba) a na ostatních akcích (17:16 pro Švýcara).

Jestliže Federer v jedné fázi své kariéry dlouho marně sahal po grandslamovém titulu (v letech 2013–2016 nezískal ani jeden), v následujícím roce by jistě rád ukončil jiný půst a konečně pokořil Djokoviče na některém turnaji velké čtyřky. Vždyť naposledy se to Maestrovi povedlo v semifinále Wimbledonu 2012.