Nadal řeší dilema: Zazdí šanci na rekordní grandslamy?

- Jan Vojkůvka

Rafael Nadal by letos mohl, pokud by se vrátil na kurtu ve špičkové formě, překonat rekordní zápis Rogera Federera v počtu grandslamových titulů. Jenže jeho poslední kroky naznačují, že se tomu tak v této sezoně nestane.

Tenisová sezona na okruhu ATP by se měla restartovat v polovině srpna a na hráče, podle plánů, čeká hodně nabitý program. Na konci stejného měsíce by mělo odstartovat US Open, o měsíc později pak přeložené French Open. Dva grandslamy, jejichž starty nedělí ani měsíc.

Naplánovat si svůj kalendář tak, aby se zajistila nejlepší možnost k úspěchu, přitom není snadné. A své o tom ví i Rafael Nadal, obhájce loňského titulu z New Yorku. Právě on měl být, spolu s Novakem Djokovičem, hlavní hvězdou US Open. Ale jak se zdá, do Ameriky nejspíš nepojede ani jeden z nich.

Nadal by se tím vzdal šance na překonání Federerova rekordu, který vyhrál během své kariéry 20 grandslamových titulů (Španěl jich má na kontě 19). Samozřejmě za předpokladu, že by dokázal vyhrát US Open, stejně jako French Open, kde je jasným superfavoritem s dosavadním ziskem 12 trofejí.

Důvody pro vynechání US Open jsou přitom různé. Djokovič už dříve kritizoval konání amerického grandslamu s přísnými bezpečnostními opatřeními. Navíc není ani jisté, jestli se tento turnaj vůbec odehraje.

Nadal o těchto věcech sice nemluvil, ale dlouho se spekulovalo nad tím, jestli nepodřídí svůj kalendář tolik milované antuce.

Poslední kroky španělského tenisty přitom ukazují, že se již rozhodl. A nepotěší tím své americké příznivce. Potvrdil totiž, že bude hrát na přeloženém turnaji v Madridu, který se bude konat od 14. září. Tedy pouhý den po skončení US Open.

Je velmi nepravděpodobné, že by světová dvojka, i s ohledem na vlastní zdraví, které ho trápí už mnoho let (jde zejména o kolena), riskoval přechod z betonu na antuku během několika dní a ohrozil tím svůj start v Paříži, na svém královském grandslamu.

Ve Francii by tak mohl dorovnat Federerův zápis a v příští sezoně by se mohl s legendárním Švýcarem utkat o grandslamový rekord. Tehdy se totiž vrátí na kurty i Maestro. Pokud by oba měli na kontě 20 grandslamových titulů, rozhodně by bylo o atraktivitu grandslamů postaráno. A to i s ohledem na to, že Federer pro příští sezonu vyhlásil útok na olympijský úspěch i wimbledonský titul.