Jiří Novák: Finále v Austrálii bylo hodně blízko, Davis Cup vytvořil kouzelné atmosféry

- Radek Štohl

Mezi profesionály se nepohybuje téměř čtrnáct let. Vzpomínky má však stále v živé paměti. Někdejší pátý hráč světa Jiří Novák během působení na okruhu mimo jiné zdolal Peta Samprase, Rogera Federera nebo Andre Agassiho. V sezóně 2002 mu dokonce chyběl jediný set od finále na Australian Open, s Thomasem Johanssonem nakonec padl v pěti setech. „Ten turnaj mi neskutečně sedl, byl jsem hodně blízko finálové účasti. Nedá se nic nedělat, už to nezměním, i tak je to pro mě obrovský úspěch," nechal se slyšet pětačtyřicetiletý trenér českých tenisových nadějí.

Závěr uplynulého týdne se pro Jiřího Nováka vyvíjel hekticky. Během čtvrtečního a pátečního dne neustále pobíhal na prostějovských kurtech, kde se odehrávalo třetí kolo týmové soutěže Barvy pro budoucnost by Moneta. Ještě v pátek po jedné hodině se přesunul do Říčan, kde v megazápase Česká republika x Slovensko působil jako trenér u kategorie do 18 let, která se svými protivníky remizovala 6:6 na zápasy.

Před těmito duely, krátce po skončení pátečních Barev pro Budoucnost v Prostějově, se stačil ohlédnout za úspěšnou kariérou. 

„Vzpomínám na ni jenom v dobrém. Když jsem začínal, tak jsem vůbec nepředpokládal, že budu hrát tenis na takové úrovni. Vyrůstal jsem za dob komunismu, nemohl jsem nikam cestovat. Pro mě bylo obrovským snem se vůbec někam dostat. Zpětně se na to dívám velice rád. Poznal jsem celý svět, pobýval jsem v neskutečném sportovním prostředí," rozpovídala se jedna z nejvýraznějších postav českého mužského tenisu exkluzivně pro Tenisový svět. 

Jiří Novák během kariéry dosáhl na velké výsledky, nerad by však upřednostňoval některý z nich. „Vše se pro mě vyvíjelo bezvadně. Už od dětství, kdy jsem jezdil s tátou a mámou po turnajích. Najednou jsem začal cestovat do zahraničí a hrát grandslamy," pokračoval někdejší pátý hráč světového žebříčku dvouhry. Ve čtyřhře se umísťoval jen o pozici níže. 

„Také jsem hrál Turnaj mistrů pro osm nejlepších hráčů světa, což pro mě představovalo asi největší zážitek," připomněl Novák, jenž v základní skupině 2002 vyzval trio Andre Agassi, Roger Federer a Juan Carlos Ferrero. Do nabitého podniku ke všemu vstoupil výborně, na pátý pokus přehrál Agassiho 7:5, 6:2.

„Andre byl můj idol, díval jsem se na něj v televizi, najednou jsem měl možnost proti němu pětkrát nastoupit. Mám to s ním 1:5, ale právě na Turnaji mistrů se mi ho podařilo porazit. Byl to úžasný zážitek," prohlásil Čech, který se mezi čtyři nejlepší neprobojoval –⁠ s Federerem prohrál 0:6, 6:4, 2:6, s Juanem Carlosem Ferrerem 5:7, 3:6.

Závěrečný Turnaj mistrů však není tím jediným, co se Novákovi vybaví. „Třikrát jsem se zúčastnil olympiády, nastupoval jsem v Davis Cupu. Z kariéry mám na něj největší vzpomínky. Bylo to něco úžasného, jak celý stadion fandil „Jirko, do toho!". Na turnajích to tak nikdy není. V Česku to byly kouzelné atmosféry, bohužel tento formát už skončil," vyjádřil se o mužské týmové soutěži, ve které si připsal 27 výher ze 34 zápasů. 

Současný juniorský trenér v Prostějově, který má mimo jiné na starosti Lindu Noskovou nebo Hynka Bartoně, pochopitelně nemůže zapomenout ani na grandslamové turnaje. Ve čtyřhře odehrál dvě finále grandslamu (Wimbledon 2001 s Patrikem Riklem, US Open 2002 s Radkem Štěpánkem), od toho singlového mu chyběl jediný zápas. Pouhý set. V semifinále Australian Open vedl proti s Thomasu Johanssonovi 2:1 na sety, s pozdějším vítězem turnaje však padl 6:7, 6:0, 6:4, 3:6, 4:6.

„Ve čtvrtfinále jsem tehdy hrál na centr kurtu proti Stefanu Koubkovi. Ten turnaj mi neskutečně sedl, byl jsem hodně blízko finálové účasti. Nedá se nic nedělat, už to nezměním, i tak je to pro mě obrovský úspěch," dodal Novák, který během kariéry porazil takové hráče, jakými byli Boris Becker, Carlos Moya, Tim Henman, Sébastien Grosjean nebo David Nalbandian. Celkově si připsal 21 výher nad hráči TOP 10.