Český tenis kraloval. V ex-federálním derby ale o tenis nešlo

- Michal Hladký

Češi si v rámci Poháru přátelství nejen zpříjemnili čekání na restart tenisové sezony, ale taktéž svědomitě reprezentovali národní barvy. Slovákům podlehly jen dvě věkové kategorie, zbylých osm putovalo za hráči s lvíčkem na prsou. Jak akci hodnotí ti nejpovolanější? Po výhře nebyl k negativním reakcím důvod.

Ten, jehož národ prohraje, bude muset dojet k tomu druhému na oběd. Tak zněla sázka, kterou před Pohárem přátelství uzavřeli prezidenti obou tenisových svazů – Ivo Kaderka a Tibor Macko.

Po české výhře to je prezident Českého tenisového svazu, který má více důvodů k radosti. I tak ale podotýká, že o zisk prvenství příliš nejde. „Mám z něj pochopitelně velkou radost, byly to nervy a ještě v neděli odpoledne nebylo jisté, jak to dopadne. Ale výsledek nebyl tentokrát to hlavní, cílem bylo, aby si co nejvíce hráčů zahrálo mezinárodní zápas. A to se splnilo,“ říká Ivo Kaderka, který se už chystá svého protějška náležitě pohostit.

„S Tiborem Mackem jsem už mluvil a pozval jsem ho do Prahy na závěr týdne, kdy na Štvanici a na Spartě vrcholí soutěž týmů Barvy pro budoucnost. Spojíme symbolické předání poháru a slavnostní oběd s návštěvou další tenisové akce,“ nechala se slyšet hlavní postava tenisu v Česku.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Tenisový svět (@tenisovysvetcz),Čec 5, 2020 v 7:46 PDT

 

Českému tenisu může lichotit fakt, že naše elitní kategorie byly stoprocentní. O tom, co za tím může stát, spekuluje Jaroslav Navrátil, kapitán daviscupového mužstva: „Kluci za sebou měli zápasy na turnajích O pohár prezidenta ČTS a Barvách pro Budoucnost. Andrej Martin, nedělní soupeř Zdeňka Koláře, jen trénoval. Šlo poznat, že mu chybí praxe,“ poukazuje dvaašedesátiletý matador na aktivitu Českého tenisového svazu.

V mužské kategorii se představilo to nejlepší, čím Česká republika disponuje. Oproti tomu ženy se musely poprat s několika omluvenkami. O to víc si kapitán Petr Pála cení výhry, kterou si z Bratislavy jeho tým odváží.

„Holkám jsem v šatně poděkoval, jak k zápasům přistoupily a důstojně reprezentovaly. Jsem rád, že jsme celkově vyhráli, nebylo to vůbec jednoduché. Myslím si, že to splnilo účel. Všechny holky chtěly vyhrát, nikoliv prohrát,“ nešetřil se slovy chvály Pála.

Ex-federální megazápas se povedl na jedničku. Akce, která ve světě nemá obdoby, byla příjemným zpestřením před restartem sezony a napomohla zapomenout na problémy spojené s koronavirovou pandemií. Třeba to nebude poslední podobná akce, nicméně ty další se snad už uskuteční za diametrálně odlišných podmínek.  

Česko – Slovensko 8:2

Fedcupové týmy: 3:2 
Daviscupové týmy: 3:2
Ženy do 23 let: 2:3 
Muži do 23 let: 3:2
Dívky do 18 let: 9:3
Chlapci do 18 let: 6:6 (14:17 na sety)
Dívky do 16 let: 7:5 
Chlapci do 16 let: 7:5 
Dívky do 14 let: 8:4
Chlapci do 14 let: 12:0