Odvážím si odsud samá pozitiva, usmívá se Kvitová po úspěchu ve Wu-chanu

- Jan Vojkůvka

Čekání to bylo nesmírně dlouhé, ale vyplatilo se. Naposledy se Petra Kvitová radovala z turnajového titulu v srpnu minulého roku, kdy ovládla podnik v New Havenu. Po více než roce slaví prvenství na turnaji ve Wu-chanu, na němž vybojovala svou osmnáctou trofej z okruhu WTA do sbírky.

V této sezoně se Petře Kvitové prozatím nedařilo tolik, jako v předcházejících letech, a ač její forma v posledních měsících šla jednoznačně nahoru, stále pověstná třešnička na dortu scházela. Vše přitom načala bronzová medaile z olympijských her v Riu, která přišla možná jako blesk z čistého nebe, ale odstartovala kvalitní sérii turnajů, na jejichž konci Petra slaví konečně kýžený turnajový primát.

Exkluzivně pro Tenisový svět se podařilo získat dojmy Petry Kvitové krátce po převzetí trofeje. Petra, již na cestě na letiště směr Peking, byla hodně usměvává a z jejích slov byla cítit obrovská úleva po novém úspěchu. „Neřekla bych, že by mi spadl kámen ze srdce, ale je to úspěch a mám z toho obrovskou radost. Jsem ráda, že se mi ke konci sezony povedlo to, co se mi povedlo a hlavně z hlediska, jaké hráčky jsem porazila,“ řekla Kvitová.

Již dříve v září se Petr Pála vyjádřil v tom smyslu, že Petra hraje výborně a bylo by dobré, kdyby se jí podařilo vyhrát nějaký turnaj. Při této zmínce se Kvitová rozesmála. „Jsem ráda, že měl pravdu a že jsem jeho přání splnila. Petr sleduje nás všechny na dálku a fandí dám a myslím si, že má radost za každou z nás, když se jí něco povede,“ podotkla s úsměvem.

Ve finálových kolech se projevilo obrovské sebevědomí, které si Kvitová vybojovala v utkání s Kerberovou, kterou po více než tříhodinové bitvě porazila ve třetím kole. Po onom duelu vtipkovala, že se nemůže vůbec pohnout, nakonec však strasti a bolesti dokázala hodit za hlavu. „Na ten zápas vzpomínám hrozně ráda, protože byl vítězný, ale na druhou stranu si myslím, že zápas s Angie byl velký boj z obou stran. Výměnu na čtyřicet úderů si asi jen tak s nějakou hráčkou nezahraju. Byl to velký boj a na konci zápasu už jsem chytala křeče a nebylo to nic příjemného. Na druhou stranu, po takovém vítězném utkání přeci jen člověk regeneruje lépe a i když jsem byla dva dny hodně unavená, tak jsem se vždy nějak zmobilizovala,“ svěřila se Kvitová.

Finále pro ni bylo výsledkově snadné a pomohla ji v tom i její dobrá kondice. „Musím říct, že dnes jsem se cítila od zápasu s Angie asi nejlépe fyzicky. I když nemohu říct, že jsem byla úplně ready,“ upozornila. Cibulkovou smetla z kurtu dvakrát 6:1. „Myslím, že se s tím vypořádala dobře. Vzala to sportovně. Pro mě to nějaké extra derby nebylo.

Šestadvacetiletá česká tenistka prožila suverénně nejlepší turnaj sezony a to nejen z hlediska toho, že získala titul, ale i z hlediska kvality hráček, které vyřadila. Wu-chan rozhodně nebyl slabě obsazený podnik, naopak, v cestě za titulem vyřadila rodačka z Bílovce světovou jedničku Kerberovou, Britku Kontaovou a následně smetla z dvorce Rumunku Halepovou i Slovenku Cibulkovou, kterým dohromady povolila za čtyři sady jen pět gemů.

Ve Wu-chanu si Kvitová připsala své druhé vítězství a po triumfu v roce 2014 ovládla dva ze tří ročníků místního turnaje. „Wu-chan je jedno z mých oblibených měst. Chci poděkovat všem sponzorům, městu Wu-chan a nesmím zapomenout ani na Li Na, bez níž bychom tu tento turnaj neměli,“ vzpomněla před obdržením trofeje Kvitová na slavnou čínskou tenistku, která se výrazně zasadila o to, aby se ve Wu-chanu pořádal turnaj WTA.

Ze všech zápasů, které jsem tu hrála, si mohu odnést pozitiva a pokusit se předvést to samé, co jsem předváděla tady po celý týden, protože to bylo opravdu dobré,“ usmívala se Kvitová během tiskové konference.

Už na dvorci vysekla poklonu přítomným divákům, kteří ji pomáhali v cestě za druhým titulem z této destinace. „Chci poděkovat publiku za všechno, fandili jste mi neuvěřitelně po celý týden a já jsem opravdu šťastná, že tu zase mohu stát jako šampionka.

Nyní se Kvitová přesune do Pekingu, kde ji čeká štědře honorovaný turnaj na závěr asijské tour, na němž bude moci bojovat nejen o návrat do první desítky světového žebříčku, ale především také o účast na turnaji mistryň, na který má díky svému úspěchu o výrazný krůček blíž.