Slovákům chyběly zápasy, řekl po triumfu Navrátil. Rozhodnutí diváků rozumí

- Radek Štohl

Podruhé během čtyř měsíců se českému daviscupovému týmu podařil triumf nad slovenskými soupeři. Jaroslavu Navrátilovi opětovně také vyšla nominace, která v průběhu prvního červencového víkendu zajistila Čechům výhru už po dvouhrách. „Čekal jsem, že nás budou chtít více porazit. Mladí dostali šanci a potvrdili, že jsou na vzestupné tendenci. Jsem rád, že to na Slovensku nebyla náhoda," nechal se slyšet zkušený kouč.

Po sobotních dvouhrách byl stav 1:1 na zápasy. Do nedělního dne Jaroslav Navrátil poslal mladší dvojici Zdeněk Kolář (23 let) a Jonáš Forejtek (19 let). Kolář v úvodním zápase nedal šanci Andreji Martinovi (6:2, 6:0), Forejtek posléze přehrál člena elitní dvoustovky Filipa Horanského dvakrát 6:4. Navrátil po rozhodnutém stavu rozhodně nešetřil chválou.

„Výkony obou kluků byly vynikající. Dnes jsem očekával, že když šanci dostanou, tak ji využijí. Klobouk dolů před Zdeňkem Kolářem, který rozdrtil Andreje Martina. Byl to fantastický výkon. Horanský a Klein jsou největším příslibem slovenské federace, zatímco Jonáš té naší. Dokázal, že se zlepšuje, dodělal si maturitu, má klid na tréninky a zápasy. Taky on podal výborný výkon," těšilo po odehraných dvouhrách Jaroslava Navrátila.

Dvaašedesátiletý trenér byl kromě individuálních výsledků také spokojený s tím, že po březnovém zápolení si Češi dokázali se svými protivníky poradit také o čtyři měsíce později. Velkou výhodu především viděl v herní praxi.

„Kluci za sebou měli zápasy na turnajích O pohár prezidenta ČTS a Barvách pro Budoucnost. Andrej Martin jen trénoval. Šlo poznat, že mu chybí praxe. Pokud začnou turnaje, tak pro české hráče to bude jen výhoda. V ostatních zemích se podobné akce víceméně nerozjely," připomněl Navrátil.

Navrátil od slovenských protihráčů zároveň očekával odplatu za kvalifikaci do Madridu. „Čekal jsem, že nás budou chtít více porazit. Mladí dostali šanci a potvrdili, že jsou na vzestupné tendenci. Jsem rád, že to na Slovensku nebyla náhoda," oplýval nadšením daviscupový trenér, který tento projekt megazápasu jednoznačně kvituje. 

„Je to cenná myšlenka obou prezidentů svazu," podpořil nápad o celkově dvaadevadesáti odehraných střetnutích v kategoriích od 14 let.

K úplné dokonalosti chyběla jen vyšší divácká kulisa. „Určitě jsem čekal větší návštěvnost. Na druhou stranu začínají dovolené, bylo teplo. V pondělí je svátek, lidé dají přednost vodě, což chápu. Kdo tu byl, tak viděl slušný tenis," uzavřel.