Konečně za Česko! Martincová se v reprezentaci raduje, nominaci nečekala

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z BRATISLAVY: Ještě před dvěma týdny se Tereza Martincová zmínila, že ji nominace do fedcupového týmu neustále míjí. Nyní je součástí české ženské reprezentace, jež se o víkendu popere v Bratislavě proti Slovenkám o vítězství v Poháru přátelství. „Něco takového jsem ještě nikdy nezažila, strašně si toho vážím,“ podělila se o své dojmy v rozhovoru pro Tenisový svět Martincová.

Nebýt tenisové pauzy kvůli pandemii koronaviru, dost možná by Tereza Martincová už pronikla do elitní stovky. Navzdory turnajové pauze se sympatická Češka přece jenom jednoho významného kariérního milníku dočkala – vůbec poprvé ji povolal fedcupový kapitán Petr Pála.

„Jsem nadšená, možnost reprezentovat je velká čest. Že můžu zažít takovou atmosféru, je pro mě supr příležitost,“ radovala se Martincová v rozhovoru pro Tenisový svět.

Pětadvacetiletá tenistka tvoří spolu s Markétou Vondroušovou a Miriam Kolodziejovou trojlístek, jenž v bratislavské AXA aréně vyzve domácí tenistky. Martincová přitom neskrývala své překvapení z premiérové nominace.

„V Česku je spoustu holek, které jsou lepší než já. Je z čeho vybírat,“ skromně připomenula.

Faktem však zůstává, že Martincová je stále častěji schopná potrápit, případně dokonce porazit silné soupeřky. Letos například už dvakrát vyzrála na Kristýnu Plíškovou, v Dauhá zase dlouho vzdorovala světové dvacítce Marii Sakkariové.

„Už od začátku sezóny cítím, že to není špatné. Dovedla jsem hrát i s nejlepšími hráčkami. Věřím v poctivý trénink,“ uvedla aktuálně 133. tenistka žebříčku.

Martincová by měla v Bratislavě nastoupit do singlu v sobotu i v neděli, přičemž prostředí moderní AXA arény si pochvaluje. „Je to nádherná, příjemná hala. Povrch nepatří mezi rychlejší, míček skáče výš,“ objasnila charakteristiku modrého podkladu podobného tomu, na jakém se hraje grandslamové Australian Open.

Už v pátek stihla natěšená Martincová na „hardu“ krátce potrénovat, přitom ještě ve středu zápolila na antuce. Změny povrchu se však česká bojovnice nebojí. „Není to tak nepříjemný přechod. Musíme se tomu postavit čelem,“ vyzývá před soubojem se Slovenkami.

Velký okamžik v kariéře pětadvacetileté Češky nastane v sobotu přibližně v 16 hodin, kdy na modrý kurt bratislavské arény nastoupí proti jedničce soupeřek Viktórii Kužmové.