V Bratislavě to bylo vyhrocené, budou nám to chtít vrátit, vyhlíží derby Veselý

- Michal Hladký

Už zítra čeká české hráče velký tenisový svátek, kterým bude ex-federální souboj proti Slovensku. Rivalita mezi týmy bude o to větší z důvodu, že v březnu proběhlo stejné měření sil v rámci Davis Cupu, které ovládli Češi v poměru 3:1 na zápasy. Jedná se sice o exhibici, ale už teď je jasné, že Slováci mají české reprezentaci co vracet.

Podle očekávání se stal jedničkou českého týmu Jiří Veselý, kterého čeká v prvním utkání Lukáš Klein. „Jsem rád, že jsme se takhle všichni sešli. To pouto mezi Čechy a Slováky má svůj historický základ. I na turnajích se potkáváme, chodíme spolu na večeře. Bude to určitě v uvolněnější atmosféře, což je super, člověk má během sezony stresu až příliš."

Ať už se jedná o exhibici, tak ani jeden z týmů nenechá soupeři žádný fiftýn zadarmo. „Bylo by smutné, kdybychom jen přijeli to odehrát. Náboj tam bude, ta rivalita tam je přirozená. V Bratislavě to bylo velice vyhrocené, budou nám to chtít vrátit," vyhlíží derby vítěz letošního turnaje kategorie ATP v indickém Pune. 

Na ex-federální souboj se těší i česká dvojka, Lukáš Rosol, jenž se utká v sobotu s Alexem Molčanem. „Jsem rád, že si můžeme zahrát a jsou tu nějaké přátelské utkání. Je jedno, jestli vyhraje jeden nebo druhý tým, důležité je, ať předvedeme kvalitní tenis a diváci se baví."

Zápas bez emocí? To si nedokáže představit ani kapitán českého týmu Jaroslav Navrátil: „To by nešlo. Všichni hráči budou chtít vyhrát, ukázat se před diváky. Doufám, že jich přijde hodně a uvidí pohledný tenis," zve dvaašedesátiletý trenér na pražskou Spartu. 

Celý tento souboj by se neuskutečnil bez prezidenta Českého tenisového svazu Iva Kaderky. „Kéž bychom mohli za pár let vzpomínat na celou akci jako na něco, co se nesmírně povedlo. I tak ale doufám, že to už nikdy nebudeme muset organizovat znova. Začátek byl děsivý, teď se nám ale povedla uspořádat tato skvělá soutěž," pochvaluje si setkání nejlepšího českého a slovenského tenisu Kaderka.