Snad to holkám dá něco do budoucna, přeje si před derby kapitán Pála

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z BRATISLAVY: Bude to specifický zápas. Český fedcupový kapitán Petr Pála povede o víkendu své svěřenkyně do utkání proti Slovensku v klání nazvaném Pohár přátelství. Ačkoliv se nejedná o klasický soutěžní souboj, Pála neočekává nic podobného exhibici. „Počítám, že k tomu všichni přistoupí s maximální vážností,“ řekl Tenisovému světu.

V březnu byla v bratislavské AXA aréně slyšet čeština z úst daviscupových reprezentantů, nyní se ve stejné hale objevil český fedcupový tým, aby tam 4. a 5. července zabojoval proti Slovensku v Poháru přátelství.

Na rozdíl od fedcupových zápasů se Češky pod vedením nehrajícího kapitána Petra Pály neobjevily v dějišti na začátku týdne, ale až v pátek, tedy v den rozlosování.

„Zatím jsme toho v Bratislavě moc nestihli. Sraz jsme měli dnes. Petra Kvitová tady už včera trénovala, bohužel to dopadlo, jak to dopadlo. Tereza (Martincová) dnes se mnou hrála asi půl hodiny,“ povídal v rozhovoru pro Tenisový svět čtyřiačtyřicetiletý Pála.

Veleúspěšný fedcupový kapitán očekává i s ohledem na absenci původní týmové jedničky Kvitové vyrovnaný a kvalitní federální souboj.

„Nedokážu odhadnout, jak to dopadne. Myslím, že se všichni na utkání těší. Oficiální los tomu dodal punc důležitosti. Hala je krásná, povrch spíše pomalejší,“ hodnotil Pála, jenž přeje všem zúčastněným hlavně pevné zdraví a žádné zranění.

„Kromě toho doufám, že utkání dá holkám něco do budoucna. Přece jenom je to zápas za reprezentaci, budou tady kamery nebo rozhodčí,“ vyjmenoval český lodivod.

Na soupisce české fedcupové reprezentace pro derby se Slovenskem bychom teď našli pouze tři jména – Markétu Vondroušovou, Terezu Martincovou a Miriam Kolodziejovou, jež nahradila zraněnou Petru Kvitovou. Pála tuto skromnější sestavu vybral proto, aby se všechny nominované mohly na kurtu předvést.

Podobně realizační tým je méně početný než obvykle, jeho část se totiž nachází v Praze u českého daviscupového výběru.

„Na tři dny není velký tým potřeba. Máme tady fyzioterapeuta Pavla Kovače a Martina Paštiku, velkou pomocí je také přítomnost osobních trenérů tenistek,“ doplnil k nadcházejícímu víkendovému derby Pála.

Česko-slovenský souboj fedcupových družstev odstartuje v sobotu ve 14 hodin zápasem Markéty Vondroušové a Anny Karolíny Schmiedlové. Po nich nastoupí na kurt Tereza Martincová a Viktória Kužmová.