Reprezentovat zemi by pro každého měla být čest, říká natěšený Kolář

- Radek Štohl, Filip Lefenda

Daviscupový reprezentant Zdeněk Kolář prožívá vydařené období kariéry. Během přerušeného profesionálního okruhu potvrzuje roli jednoho z nejlepších českých singlistů současnosti, což ho znovu vyneslo až do daviscupového výběru. „Reprezentovat naši zemi by pro každého měla být čest," neváhal prohlásit nedávný finalista turnaje O pohár prezidenta ČTS.

Kolář má za sebou povedené zápasy v TOP lize Barvy pro budoucnost. Vše načal v Prostějově tenista bílého týmu ve čtvrtek výhrou 6:4 a 6:0 nad krajanem Pavlem Nejedlým. „Z mé strany to byl poměrně dobrý zápas. V prvním setu jsem vytvořil zbytečně hodně chyb. Měl jsem řadu brejkbolů, které se mi nepodařily proměňovat. Kdyby se jich podařilo zužitkovat více, mohla být pro mě úvodní sada výsledkově jednodušší," hledal prostory pro zlepšení třiadvacetiletý Kolář.

Ten byl v utkání agresivnějším aktérem. „Dříve začal (Nejedlý) vytvářet nevynucené chyby. K hodně chybám jsem ho donutil, hrál jsem totiž aktivně. Věděl, že musí riskovat, z toho to vše pramenilo," ohlížel se za čtvrtečním vystoupením rodák z Bystřice nad Pernštejnem, jenž v odpoledních hodinách přidal na konto bílého týmu další bod. Po boku Jiřího Lehečky otáčel čtyřhru proti americko-české dvojici Kodat, Kellovský.

Do supertiebreaku musel i v pátek, znovu to ale byl on, kdo se radoval. Petra Nouzu přehrál 6:1, 4:6 a 10:6.

Nyní už se může Kolář těšit na víkend. Kapitánem Jaroslavem Navrátilem byl totiž nominován do seniorské reprezentace, která v Praze vyzve daviscupový tým Slovenska. „Hodně se na to těším. Uvidím, jestli budu hrát. Je to na kapitánovi, to neovlivním," tvrdí.

V jedné věci má ale jasno. „Reprezentovat naši zemi by pro každého měla být čest," neváhal nad možností být součástí týmu muž, jenž v letošní koronavirem narušené sezóně stačil vyhrát deblovou část halového challengeru v Bergamu.

Nad nedostatečnou motivací nechtěl vůbec spekulovat. „I když se nehrají mistrovská utkání, každý sportovec chce vyhrát. Nikdo nejde na kurt s tím, že prohraje. Slováci budou o to více kouslí, budou nám chtít vrátit porážku z Bratislavy z Davis Cupu. Myslím si, že to bude krásné utkání. Vskutku se na to těším," dodal.