WTA

Gauffová může být nejlepší v historii, říká vítězka French Open

- Marek Bartošík

Na adresu šestnáctiletého amerického supertalentu Coco Gauffové sem tam padají silná slova. Výrok Sue Barkerové, šampionky French Open 1976, ale všechny dosavadní odhady přebíjí. „Bude z ní superstar. Může překonat i Serenu,“ tvrdí reportérka BBC Barkerová.

I značně omezené množství turnajových účastí stačilo Coco Gauffové k tomu, aby se v žebříčku během pár měsíců posunula na hranici první padesátky. S ohledem na její herní, fyzickou i psychickou vyspělost se mluví o tom, že by jistě mohla sbírat vavříny na grandslamových turnajích.

Pro některé ale není otázkou, jestli se jí to povede, ale kolik grandslamů ukořistí. „Gauffová má schopnosti na to být nejlepší hráčkou historie, dokonce může být lepší než Serena Williamsová. Nikdy jsem si nemyslela, že něco takového řeknu,“ podělila se o svůj názor Sue Barkerová, někdejší vítězka antukového French Open.

„Serena je dosud bez diskusí nejlepší. Nicméně Coco má všechny důležité vlastnosti. Bude z ní superstar,“ pokračovala čtyřiašedesátiletá Britka, pracující jako reportérka pro BBC.

A jak může Gauffová dosáhnout astronomického počtu grandslamových titulů, jichž má ze dvouhry Serena Williamsová 23 a Margaret Courtová dokonce 24? „Pokud začne vyhrávat grandslamy v osmnácti, kdoví, kde se to zastaví,“ zamyslela se závěrem Barkerová, jež sama získala svůj jediný grandslam jako dvacetiletá.

Aktuálně světová dvaapadesátka Gauffová loni šokovala na Wimbledonu, kde z kvalifikace dokráčela až do osmifinále. V prvním kole tehdy vyřadila Venus Williamsovou. Na US Open 2019 uhrála třetí kolo, posléze triumfovala na halovém turnaji WTA v Linci. Na letošním Australian Open zaznamenala osmifinálovou účast, přičemž vzala set pozdější vítězce Sofii Keninové.