Kvitová a spol. si v Německu zahrají před diváky. Kolik jich bude vpuštěno?

- Filip Lefenda

Dva exhibiční turnaje v Berlíně, jejichž začátky jsou naplánovány na 13. a 17. července, se uskuteční s diváky v ochozech. Ředitelka akcí Barbara Rittnerová v úterý oznámila, že po uvolnění vládních protikoronavirových opatření bude moci do hlediště zavítat až tisícovka návštěvníků. Ne ovšem na obou podnicích.

První třídenní turnaj se uskuteční na travnatém povrchu v areálu stadionu Steffi Grafové. Zde pořadatelé plánují využít kvótu tisícovky diváku v maximálním možném rozsahu. Druhý turnaj bude následovat od 17. července v hangáru na letišti Tempelhof, kde se bude zápolit na tvrdém povrchu. Vzhledem k uzavřeným prostorám zde bude vpuštěno jen 200 fanoušků a minimalizován bude i počet lidí přímo na kurtu. Např. čárové rozhodčí tak nahradí elektronický systém.

Svou účast již dříve přislíbila i dvojnásobná wimbledonská šampionka Petra Kvitová, kterou v boji o podíl z dotace více než 5,3 milionu korun doplní třeba světová pětka Ukrajinka Svitolinová či sedmička Holanďanka Bertensová.

Hlavní tváří mužské části turnaje by měl být domácí Alexander Zverev, jenž v posledních dnech schytává kritiku. Po skandálu s pozitivními testy na Adria Tour slíbil, že nastoupí čtrnáctidenní karanténu, ve skutečnosti ale vyrazil za zábavou.

„Vylučovat ho nebudeme. Musí ale podstoupit další test a poté jít do izolace,“ předjímá Rittnerová, jež je zároveň šéftrenérkou německé ženské reprezentace, a jasně dodává: „Naše pravidla bude muset dodržovat, jinak se s ním rozloučíme.“